Jak při tréninku spálit více energie?

Sandra pro Alfit blog 15.02.2022

Kardio aktivity přinášejí pro naše zdraví mnoho pozitiv a kromě toho nám pomůžou docílit redukce tuku. Pojďme si tedy znázornit podstatné faktory, které výdej energie ovlivňují a jak je případně ovlivnit ve váš prospěch.

Delší trvání aktivity

To že při delší pohybové aktivitě spálíte více energie, než při jejím kratším trvání je jednoduchý vztah, který nejspíš nepotřebuje žádný hlubší rozbor. Zkrátka a jasně, čím déle se dané pohybové aktivitě budete věnovat, tím bude logicky vyšší i výdej energie. Pokud tedy při tréninku nespálíte tolik kalorií, kolik si představujete, zkuste se aktivitě věnovat déle. Příčinou malého počtu spálených kalorií může být i to, že cvičíte nedostatečnou dobu. Je to z důvodu, že tělo sáhne v první řadě po cukrech a teprve poté se dostanete do fáze, kdy začne tělo čerpat energii z tukových zásob. To znamená, že krátkým tréninkem se do fáze spalování tuků nemusíte často ani dostat.

Vyšší intenzita pohybu

Intenzita cvičení samozřejmě úzce souvisí s tím, kolik spálíte energie, poněvadž celý děj zásadně ovlivňuje. Tím nejzákladnějším ukazatelem intenzity cvičení je tepová frekvence, která při vyšší intenzitě stoupá a spolu s ní se cítíte více zadýchaní, abyste byli schopni rychleji získat více energie z živin pro pohyb. Jak je již známo, pro efektivní redukci tuku je tepová frekvence velmi zásadní údaj a lze jej získat hned několika způsoby. Využít k tomu můžete chytré hodinky, snímače tepové frekvence umístěné přímo na trenažéru nebo v nejlepším případě hrudní pás, který vám podá přesné a důležité informace.

Vyšší odpor trenažéru

Změna odporu na trenažéru je spolu s délkou a intenzitou cvičení třetí do party s největším vlivem na celkový výdej energie. Pojďme si to představit konkrétně na běžeckém pásu, kde máte k dispozici možnost změny sklonu běžecké plochy, což by byla velká škoda nevyužít. Běh vzhůru do kopce vždycky bude pro vaše tělo mnohem intenzivnější, neboť při něm vydáte podstatně více energie, než by tomu bylo při běhu na rovině. Rozdíl mezi během vzhůru a na rovině dozajista pocítíte i na vaší tepové frekvenci a prohloubeném dýchání. Ať už vlastníte běžecký pás, cyklotrenažér či úplně jiný aerobní stroj, využívejte změnu odporu, neboť vám to ve spalování tuků výhradně pomůže.

Vše se odvíjí od vaší tělesné hmotnosti

Tělesná hmotnost člověka má na výdej při pohybové aktivitě zásadní vliv, protože nikdy nespálí při totožné aktivitě osoba vážící 60 kilogramů stejně energie, jako osoba s 85ti kilogramy. Vysvětlení, proč tomu tak je, je velmi jednoduché a logické. Čím větší tělesnou hmotnost musíte uvést do pohybu, tím více energie tělo spotřebuje. Jestliže se tedy pustíte do tréninku s kamarádem a veškerá vaše motivace opadne kvůli tomu, že váš cvičící parťák spálil mnohem více kalorií než vy a to i přes to, že máte celý trenažér nastavený se stejnými parametry, jedním z důvodu může být právě odlišná hmotnost. Proto nesmutněte, soustřeďte se pouze sami na sebe a případě vyzkoušejte některou z výše zmíněných možností.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?