Jak si správně stanovit svůj cíl?

Sandra pro Alfit blog 28.01.2022

Stanovit si cíl je jedním ze stěžejních okamžiků celého tréninkového procesu. Proto jsme pro vás vypsali sedm nejdůležitějších kroků, které vám se stanovením správného cíle výrazně pomůžou.

Vyzkoušejte akronym ,,POSERSE”

Pravděpodobně jste se pozastavili už u samotného názvu a dokonce se možná vylekali, ale nemusíte se ničeho bát, protože se o žádný verbální útok nejedná. Akronym ,,POSERSE” je totiž zkratka popisující 7 velmi podstatných kroků, které vám pomohou s uspořádáním správného cíle. Těmto několika bodům se věnují i O'Connor a Seymour ve své knize.

Positive = pozitivní
Own part = vlastní úloha
Specific = specfický
Evidence = smyslový důkaz
Resources = zdroje
Size = velikost
Ecology framework = ekologický rámec

Pozitivní

O'Connor a Seymour ve své knize zmiňují, že přiblížit se tomu, čemu chcete, je mnohem lehčí, než se vzdálit od něčeho, co nechcete. To má samozřejmě pochopení, neboť když nad něčím budete často přemýšlet, budete to pořád udržovat v centru své pozornosti. Tak proč si to dělat těžké, když to jde jednoduše? Jestliže se snažíte o redukci tuku, nemyslete na to, z čeho máte strach. Namísto „Nemůžu vážit víc než teď.“ si povězte „Chci vážit méně než teď.“ Uvidíte sami, že jakmile začnete takto pozitivně uvažovat, váš cíl se pro vás stane lépe dosažitelným.

Vlastní úloha

Nedílnou součástí správně zvoleného cíle je i uvědomění si vlastní úlohy v celém postupu, protože jen vy, vy a jen vy můžete změnit své rozhodnutí a zvyky. Nespoléhejte na ostatní a zkuste se zeptat sami sebe, co všechno můžete udělat proto, abyste dosáhli svého cíle. Pokud jste byli domluvení se svým cvičícím parťákem na pořádném tréninku, ale on to z nějakých důvodů zrušil, zacvičte si bez něj. Přece nemusí být veškerého snažení konec.

Specifický, smysluplný

Tyto dva body spolu velmi úzce souvisí. Zkrátka a jednoduše, váš cíl je potřeba vylíčit co nejkonkrétněji. Cíl v podobě, že chcete zhubnout je velmi obecný, a proto je mnohem efektivnější zvolit si konkrétní počet kilogramů, které budou vaším cílem shodit. Rovněž můžete postupovat tak, že váš cíl bude splněn teprve tehdy, kdy zapnete své oblíbené kalhoty, které teď leží ve skříni. Jakmile si takový cíl zvolíte, nezapomeňte k němu definovat i termín jeho splnění, abyste měli opravdovou motivaci.

Zdroje

Před samotným začátkem celého plánování je důležité zamyslet se nad tím, zda máte vše, co budete k dosažení cíle potřebovat. Rozhodli jste se redukovat hmotnost? V tom případě je důležité si obstarat alespoň základní pomůcky jako je podložka na cvičení, dále třeba činky, švihadlo, zkrátka to, s čím budete chtít cvičit. Pokud jste se do hubnutí vrhli po hlavě a berete to opravdu vážně, ideálním pomocníkem pro vás může být běžecký pás, rotoped, veslařský trenažér nebo jiný aerobní stroj. Jakmile si zajistíte vše potřebné, budete na své cestě zase o krok dál.

Velikost

Stanovení velikosti vašeho cíle je jedním ze stěžejních momentů celého procesu. Jakmile si zvolíte nereálný cíl, jste bohužel předem odsouzeni k neúspěchu. Pokud si naopak vyberete příliš malý cíl, nedodá vám dostatečnou dávku motivace k jeho splnění. Mějte tedy velké, avšak reálné cíle, které si můžete rozdělit do menších dílčích částí. Jen těžko uběhnete maraton a zhubnete 30 kilogramů za měsíc, poněvadž je to prostě nereálné. Na druhou stranu, shodit 0,5 kilogramů za půl roku ve vás nutkání na sobě pracovat tak úplně nevyvolá, že? Zvolte zlatou střední cestu a zkuste začít třeba s půlhodinovými tréninky 3x v týdnu s cílem zhubnout za týden ideálně 0,5 – 1 % tělesného tuku.

Ekologický rámec

V poslední řadě si představte svůj cíl a všechny již zmíněné kroky v kontextu svého běžného života. Popřemýšlejte a pouvažujte, zda máte na veškeré body dostatek času, financí a zda to příliš neovlivní váš život. Také se zamyslete nad tím, co jste schopni pro dosažení svého cíle podstoupit a naopak, co podstoupit nechcete. Zkrátka si projděte veškeré dílčí kroky, které povedou k vašemu finálnímu cíli, a to od jídelníčku po tréninky. Jakmile si uvědomíte svou cestu, pak nezbývá nic jiného, než se do toho směle pustit.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?