Jak poznáte, že nemáte dostatek pohybu?

Sandra pro Alfit blog 21.01.2022

Pohyb by měl být nedílnou součástí každého z nás, ale stále je zde spoustu jedinců, kteří mají tělesné aktivity nedostatek. Vše se postupně začne projevovat, a to hned několika způsoby.

Dechové potíže

Pokud vám dělá problém vyjít několik schodů, aniž byste u toho nelapali po dechu, pravděpodobně něco nebude v pořádku a je potřeba zbystřit. Nejspíš se již delší dobu nevěnujete žádné pohybové aktivitě. Z toho důvodu je pro vás obtížné zvládnout i lehčí zátěž, s čímž je však potřeba něco dělat. V této situaci je ideální zaměřit se na aerobní cvičení, které zlepší vaše dechové parametry jako je dechový objem či vitální kapacita. Může se jednat o běh na běžeckém pásu, jízda na rotopedu, veslování a spoustu jiných aerobních cvičení. Kardio je totiž nejlepší způsob, jak zvýšit kapacitu plic a díky tomu časem zvládnete vyjít schody, aniž by vám vyskočily plíce.

Potíže se spánkem

Na to, jak kvalitní je váš spánek, má vliv řada věcí. Co a kdy jíte, zda se udržujete v psychické pohodě a také to, jestli se věnujete pravidelně nějaké pohybové aktivitě. Pravidelné cvičení během dne vám totiž dodá energii a zároveň vám pomůže s lepším usínáním. To nejdůležitější je však kvalita spánku, která se mnohonásobně zlepší přidáním pohybu do své rutiny. Ne nadarmo se říká: ,,Spěte více a budete lepší v tréninku, více trénujte a budete lépe spát." Zkuste si pravidelně dopřávat řádný domácí trénink a uvidíte, jak výrazně se kvalita spánku zlepší.

Bolest zad

V této situaci je pravděpodobným viníkem zejména dlouhé sezení a nulový pohyb. Pokaždé, co se posadíte, máte tendenci hledat různé úlevové polohy, které ovšem nejsou pro celkové držení těla vůbec přirozené, jelikož se pak jako první obvykle projeví bolest zad. Jednou z příčin mohou být ochablé zádové svaly, protože nejsou nijak protahovány. Existuje mnoho způsobů, jak těmto bolestem předejít, ovšem nejlepší je zvolit kardio cvičení, ale pomůže vám i poctivý a pravidelný strečink na cvičící podložce.

Náladovost

Stres, úzkost a nesoustředěnost. I to mohou být projevy toho, že se málo hýbete. Pohyb má velmi dobrý vliv na psychiku a tyto již zmíněné jevy a emoce potlačuje. Nejen že během cvičení nepomyslíte na starosti a povinnosti, ale mnohem lépe se naučíte zvládat stresové situace, což velmi prospěje vašemu psychickému zdraví. U každé pohybové aktivity se vyplavují endorfiny, o kterých jste zajisté slyšeli. Jedná se o hormony štěstí, které vám ihned zlepší náladu a sníží různá napětí.

Vyšší náchylnost k onemocněním

Aktivní pohyb patří k základům zdravého životního stylu a posílení fyzické kondice je předpokladem pro silný a správně fungující imunitní systém. Je to proto, že pravidelným pohybem zlepšujete aktivitu imunitních buněk. Mít silný imunitní systém je v podzimovém a zimním období velmi důležité, což souvisí i s aktuální epidemiologickou situací. Pravidelně cvičte a uvidíte, že vás už jen tak něco neskolí.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?