Jak si vytvořit zdravý vztah k pohybu?

Sandra pro Alfit blog 08.02.2022

Pravidelná pohybová aktivita je důležitou součástí každého zdravého životního stylu. Může se však stát, že vám zkrátka přeroste přes hlavu, což může být způsobené tím, že se nehýbete pro radost, ale pouze za účelem spálit kalorie. 

Stanovte si i cíle, které se netýkají hubnutí

Je jednoznačné, že abyste dosáhli redukce tuku, pohyb je jeden z nejlepších možných způsobů, jak toho docílit, neboť větší množství vydané energie podpoří vytvoření kalorického deficitu a vy se tak dostanete do té podstatné fáze hubnutí. Pravdou však je, že byste neměli provádět danou pohybovou aktivitu pouze a jen za účelem spálit co největší množství nadbytečných kalorií. Bezpochyby to může být jeden z vašich cílů, ale neměl by být jediný. Zkuste si k němu přidat i jiné motivační cíle, jako je třeba uběhnout delší vzdálenost, než obvykle, vydržet déle v planku, zvednout větší váhy a tak dále. Ať se věnujete jakékoliv pohybové aktivitě, vždy existují možnosti, jak si zábavnější cíle vytvořit.

Všímejte si všeho, co vám cvičení přináší

Pravidelná pohybová aktivita přináší mnoho výhod, přičemž těmi nejdůležitějšími jsou blahodárný vliv na zdraví a celková pohoda. Nevnímejte pouze počty spálených kalorií, ale všimněte si i takových změň, jako je lepší nálada po cvičení, kvalitnější spánek nebo to, že se při vycházení schodů už tolik nezadýcháte. I v tomto případě lze překonávat nové a nové výzvy a můžete být stále spokojenější, sebevědomější a zdravější.

Hýbejte se pro radost

Pohyb je radost a ano, přesně tak jednoduché by to mělo být. Pokud se budete každý den nutit do něčeho, co se vám dělat nechce, s velkou pravděpodobností se o potěšení v podobě radosti připravujete. To samozřejmě neznamená, že se musíte nedočkavě těšit na trénink, ale pokud nesnášíte běh a provádíte ho pouze z důvodu, že jste si někde přečetli, že díky němu spálíte nejvíce kalorií, je jasné, že pocit radosti si tímto způsobem nevyběháte. Jestliže je to váš případ, zkuste se zaměřit na takovou pohybovou aktivitu, která vás bude bavit a budete se na ni alespoň v rámci možností trochu těšit. Sami časem postřehnete, že váš pohled na cvičení se celý rázem převrátí.

Naučte se naslouchat svému tělu

I když se vám to nemusí zdát, tak naučit se poslouchat své tělo a začít mu věřit, je jeden z nejnáročnějších úkolů. Váš organismus posílá vašemu tělu signály, které vás informují o tom, co je pro vaše tělo aktuálně nejlepší a především co potřebuje. Jestliže se cítíte vyčerpaní a bolí vás po minulém tréninku každá část vašeho těla, tělo se vám snaží naznačit, že nastal čas odpočinku. Neznamená to, že vás tělo nějakým způsobem brzdí, ale naopak se váš snaží chránit před zraněním, a jestliže se ho naučíte poslouchat, je to velmi dobrý krok k tomu, mít dobrý vztah k samotnému pohybu.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?