Jak vybavit domácí posilovnu?

Sandra pro Alfit blog 13.04.2021

Aby se vaše domácí posilovna stala účinným místem na cvičení, je potřeba zvolit správné vybavení. Jaké stroje a doplňky zvolíte záleží především na tom, jak chcete k tréninku přistupovat a jaký cíl jste si zvolili. 

Vhodný prostor

Ať už je to vyhrazená celá místnost, vaše garáž, nebo jen roh vaší ložnice, je důležité zvolit si pro domácí posilovnu vhodný prostor. Naprosto základním vybavením, bez kterého se žádná domácí posilovna neobejde je podložka na cvičení, kterou budete velmi často využívat. Také by se do zvoleného prostoru mělo vejít závaží a případně vybavení pro kardio cvičení nebo posilování. Ať už je vaše posilovna kdekoli, udělejte si z ní prostor, který na vás bude působit příjemně a motivačně. Zkuste si na zeď pověsit inspirativní plakáty nebo citáty. Celou posilovnu si navrhnete vy sami, proto se v kreativitě meze nekladou. Velmi užitečná jsou i zrcadla, díky kterým budete moci sledovat, zda cviky provádíte správně.

Investice do vybavení

Jakmile si vyberete a vytvoříte prostor pro posilovnu, přichází na řadu výběr vhodného vybavení, díky kterému se váš prostor stane účinným místem pro posilování. Největší výhodou domácí posilovny je, že si ji můžete vybavit přesně tak, jak chcete. Konečná volba vybavení záleží především na tom, jak chcete k tréninku přistupovat a jaký jste si zvolili cíl. Každý má naprosto jiné představy, jiné cíle a tím pádem bude potřebovat i jiné vybavení.

Silový trénink

Silový trénink je skvělý způsob, jak udržet vaše tělo vyvážené a silné. Posilovací věž je skvělý způsob, jak provádět kombinovaná silová cvičení s kardio tréninkem. Další skvělou volbou jsou nastavitelné činky, které nabízejí více možností zátěže v jedné sadě, čímž i ušetříte prostor ve své posilovně. K činkám si můžete pořídit i různé stojany, díky kterým budete mít všechny činky pohromadě. Posilovací gumy různých úrovní a posilovací lavice jsou další skvělé možnosti, jak doplnit své tréninkové vybavení pro silový trénink.

Kardio cvičení

Pokud jste se rozhodli pro kardio cvičení, máte velkou škálu možností, jak svou domácí posilovnu vybavit. Aby bylo kardio cvičení opravdu účinné, musí být dostatečně intenzivní a k tomu jsou vhodné domácí trenažéry, jako je rotoped, cyklotrenažér nebo běžecký pás, který se dá jednoduše složit a umístit třeba pod postel, tudíž vám nezabere příliš místa. Další velice oblíbené a účinné stroje jsou eliptické trenažéry a veslovací trenažéry. Do menších posiloven jsou velmi oblíbené steppery, které eliminují nárazy, šetří klouby a simulují chůzi do kopce, čímž efektivně spálíte nadbytečné kalorie.

Cvičení s vlastní váhou

Dalším efektivním způsobem, jak posilovat doma, je cvičení s vlastní váhou. Pomůcky, které budete k takovému cvičení potřebovat jsou lehké, skladné a velmi často multifunkční. Využít můžete celou řadu expandérů s různými odpory, posilovací kolečka nebo žebřiny, které jsou skvělé na cvičení pro dospělé i děti. Další možnost je balanční podložka, na které můžete perfektně trénovat svou rovnováhu a hlubší svaly. Provozovat můžete i cviky, jako jsou dřepy, výpady, kliky apod. K těmto cvikům budete potřebovat opravdu jen svou váhu a kvalitní podložku na cvičení, kterou určitě využijete i při rozehřátí před tréninkem.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?