Jak vybrat rotoped a na co si dát pozor?

Sandra pro Alfit blog 04.11.2020

U výběru rotopedu záleží na tom, kdo a jak ho bude používat. Rotopedy se hodí jak pro aktivní cyklisty, kteří chtějí sportovat i v nepříznivém počasí, pro rehabilitaci staršího člověka, nebo i pro někoho, kdo bude využívat rotoped pro kondiční šlapání. Každému bude vyhovovat jiný stroj. Zároveň je důležité brát ohled i na výšku a váhu osob, které budou rotoped využívat, kvůli velikosti rámu stroje a seřazení sedadla a řídítek. Výběr správného rotopedu je důležitý, protože bude vašim společníkem spoustu let.

Velikost rámu, nosnost a ergonomie posedu

U rámu záleží na kvalitě a masivnosti, jelikož to souvisí s nosností rotopedu. Váha, která působí na rotoped se zvyšuje silou, kterou na rotoped působíte, proto doporučujeme orientovat se podle hmotnosti stroje. Základem pro vytrvání u pravidelného tréninku bez bolestí zad a krční páteře je správný posed na rotopedu, kde je nutné dbát na výšku osob, které budou stroj využívat.

  • Velikost rámu – Rotopedy střední třídy mají univerzální rám, který vyhovuje jak vyšším, tak i menším osobám. Levnější verze rotopedů mají rám malý, s ohledem na nutnou úsporu materiálu. Jsou vhodné pro osoby do 165 cm, jelikož mají řídítka velmi nízko.
  • Poloha řídítek – Aby vás při jízdě na rotopedu nebolela záda, je důležité mít polohu řídítek tak, abyste seděli rovně. Nevhodnou polohou řídítek zatěžujete bederní oblast zad, jelikož sedíte předkloněni dopředu a tím zatěžujete zbytečně a nezdravě své tělo.
  • Nastavení sedla – V případě rehabilitačního cvičení, nebo v rodině, kde bude rotoped využívat více členů je důležité mít možnost nastavit si sedlo výškově tak, jak to každému bude vyhovovat. V takové situaci je potřeba mít i možnost vodorovného posunu vůči řídítkům, kterou má většina kvalitně provedených rotopedů.

Brzdný systém

Velká část rotopedů má magnetickou brzdu, kde odpor při šlapání vytváří permanentní magnety. Přibližováním nebo vzdalováním magnetů od setrvačníku se mění brzdný účinek a síla magnetického pole. U manuálně ovládaných rotopedů probíhá pohyb lišty otočným regulátorem ručně a u elektronicky ovládaných rotopedů servomotorem. Tato brzda vyniká svou tichostí a skoro neomezenou životností, proto se stala oblíbencem u domácích rotopedů.
Pro terapeutické a medicinské účely je vhodná brzda indukční (elektromagnetická), u které nedochází k žádnému pohybu. Cívka s elektromagnetem je napevno u setrvačníku a počítač v ní řídí proud a sílu magnetického pole. Indukční brzda je dokonalý systém, ale nevýhodou rotopedů s indukční brzdou je drahá oprava poruchy základové desky.

Šlapací střed

Živnost stroje a tichost chodu ovlivňuje především šlapací střed. U levnějších rotopedů bývá miskový šlapací střed, mají jednodílnou ohnutou kliku, která prochází tělem rotopedu. Tento střed je potřeba pravidelně seřizovat a po čase dojde k jeho opotřebení, tím pádem i k zvýšení hlučnosti a následné výměně, která s ohledem na ceny dílů vychází na polovinu ceny nového rotopedu.
U lepších rotopedů bývá střed s ložisky a klikami na čtyřhran, který je v případě kvalitního provedení tichý a prakticky bezúdržbový. Rotopedy s tímto středem doporučujeme pro klasické rodinné užívání.

Převod a hmotnost setrvačníku

Plynulost šlapání bez trhavých pohybů zajišťuje setrvačník, který má každý rotoped. Podle toho, kolik zátěže chcete při šlapání využít se mění hmotnost setrvačníku. Čím těžší zátěž chcete využít, tím těžší by měl být i setrvačník. Pokud chcete využít těžších závaží je vhodné zvolit rotoped s hmotností setrvačníku 9 až 12 kg, pro domácí kondiční jízdu na rotopedu je ideální setrvačník o hmotnosti 7 kg a pro šlapání s minimální zátěží bude stačit rotoped se setrvačníkem 3 až 5 kg.

Měření tepové frekvence

Měření tepu je důležitým údajem pro účinné cvičení jak pro fyzickou kondici, tak i ke spalování tuku. Velká část rotopedů má ve výbavě alespoň dotykové snímače na řídítkách (hand pulse), které se hodí pro občasné a orientační měření tepu. Měření má toleranci +-15 %. Pro přesné měření tepu během cvičení je lepší zainvestovat do rotopedu s přijímačem signálu, a to od hrudních pásů. Hrudní pás nejdříve vyhodnotí informace, které následně vyšle do počítače rotopedu a ten ji zpracuje. Použití těchto pásů je velice komfortní, a navíc měří tepovou frekvenci s přesností EKG.

Ovládání zátěže

Při výběru rotopedu se budete muset rozmyslet, zda je pro vás vhodnější rotoped s manuální regulací zátěže otočným regulátorem, což znamená, že měníte zátěž otáčením regulátoru na stupnici od 1 do možného maximálního závaží, nebo dáte na elektronicky řízený rotoped, u kterého zátěž ovládáte přes chytré zařízení jako je počítač, telefon nebo tablet. U těchto rotopedů se zátěž mění sama podle předem nastaveného programu, nebo ji nastavíte pomocí tlačítek ručně. Většina rotopedů je vybavena profilovými tréninky, ale typy programů se liší i podle modelů a značek. Některé modely elektronicky ovládaných rotopedů jsou vybaveny bluetooth, které umožňuje propojení mezi aplikacemi, ovládat zátěž pomocí chytrého zařízení a jízdu na Google Maps.

 

Trénink na Google Maps

Některé modely elektronicky řízených rotopedů umožní po stažení aplikace do vašeho telefonu obrovské možnosti tréninků, jejich
zálohování a zobrazení reálné krajiny. Můžete si vytvořit svou vlastní trať na Google Maps a projet ji na svém rotopedu včetně stoupání.
Co se týče aplikací, tak jsou zdarma i placené. Verze, které jsou ke stažení bez poplatku jsou jednodušší a poskytnou vám základní funkce. Ve verzích, které jsou placené máte možnost mít i osobního trenéra, který vás bude v průběhu tréninku motivovat a navádět. Nejoblíbenější aplikací je IFIT, která patří společnosti ICON Fitness. Nabízí spoustu komfortních funkcí jako je např. sdílení na sociálních sítích, perfektní grafika, všechny varianty tréninků a spoustu dalších

Stabilita rotopedu a transportní kolečka

Přepravní kolečka umožňují jednoduché přesunutí rotopedu z bodu A do bodu B. Tyto kolečka se u většiny rotopedů nacházejí v přední části. Rodinné modely mají i seřizovací nožičky, díky kterým vyrovnáte drobné nerovnosti podlahy. Tyto nožičky se nachází v přední i zadní části, aby měl rotoped pevnou stabilitu, nijak se nekýval a nerušil vás při cvičení. Lepší rotopedy mají vyrovnání vyřešené seřizovacím otočným regulátorem na koncovce nohy a levnější verze mají vyrovnání řešeno excentrickou koncovkou nožičky.

Servis rotopedů

Jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou je potřeba myslet při pořízení rotopedu. Nejčastějším problémem je záruční a pozáruční servis a dostupnost náhradních dílů. Při pořizování takového stroje určitě zvažte, kde uskutečníte jeho koupi. U většiny nespecializovaných prodejců v případě problému je nutné rotoped rozebrat a následně zaslat na reklamaci, což je opravdu zdlouhavé. Dnes existuje několik specializovaných společností, které vám stejně jako my zajistí servis v případě poruchy stroje u vás doma. Nastane-li se strojem problém, technik přijede a rotoped opraví, případně odveze a přiveze za naše náklady.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?