Jak vybrat běžecký pás?

Sandra pro Alfit blog 10.01.2021

Běžecký pás je nejlepší pomůckou ke spalování tuků a zlepšení kondice. Chcete-li si pořídit běžecký trenažér, je důležitý pečlivý a správný výběr, protože čím pečlivěji vyberete, tím lépe vám pás bude sloužit.
 

Motorový nebo bezmotorový běžecký pás?

  • Motorový běžecký pás – Tento typ pásu běží na automaticky nastavenou rychlost, kterou si můžete regulovat. Motorové běžecké pásy vynikají přesnou regulací rychlosti, vybavením, výkonem a sklonem běžecké plochy. Chcete-li si pořídit pás, na kterém budete pravidelně běhat, doporučujeme běžecký pás motorový.
  • Bezmotorový běžecký pás – Tyto pásy mají jednoduché počítadlo, které měří vzdálenost, rychlost a čas. Rychlost u těchto pásů záleží hlavně na tom, kolik vážíte, jelikož pás uvádíte do pohybu pomocí vlastní hmotnosti a chůze. Proto se tyto pásy hodí spíše na chůzi, a to i z důvodu malé plochy, která není vhodná na běhaní.

Velikost běžecké plochy

Velikost běžecké plochy má vliv na komfort běhání. V případě, že si pořídíte pás s malou běžeckou plochou, budete se muset při běhání neustále soustředit na to, abyste náhodou nešlápli nohou mimo plochu.

  • Délka běžecké plochy – Jaká je vhodná délka běžecké plochy závisí na tom, jak vysoký je jedinec, který na běžeckém pásu bude cvičit. Zároveň to má vliv i na rychlost běhu, jelikož se vám při běhání prodlužuje krok a pokud nebudete mít dostatečně dlouhou běžeckou plochu, vhodnou vašim potřebám, tak běh nebude komfortní. Pro osoby vyšší 190 cm je potřeba délka běžecké plochy 150 cm. Pro jedince měřící 180 cm je vhodná délka plochy alespoň 140 cm a pro osoby, které měří 170 cm a méně stačí pásy s běžeckou plochou dlouhou 130 cm. V případě, že pás pořizujete pro celou rodinu, vybírejte délku plochy podle nejvyššího člena, který bude na páse běhat.
  • Šířka běžecké plochy – Pásy, které mají šířku běžecké plochy do 40 cm nejsou vhodné na běh, ale využívají se spíše na chůzi. Pro domácí kondiční běhání jsou ideální pásy s šířkou plochy 45 - 48 cm. Nejoblíbenější a nejkomfortnější jsou pásy, které mají šířku běžecké plochy nad 50 cm. Nemusíte kontrolovat, že byste šlápli během cvičení mimo běžeckou plochu, jelikož je dostatečně široká a tím pádem pro vás i bezpečná.

Kdo bude na běžeckém pásu cvičit?

Před koupí běžeckého pásu si promyslete, kdo bude na pásu cvičit. U každého běžeckého pásu je uvedena maximální hmotnost uživatele. Mějte na paměti, že je potřeba navýšit hodnotu nejtěžšího uživatele o 30 %. Pokud máte v plánu pořídit běžecký pás pro celou rodinu, vybírejte dle hmotnosti nejtěžšího člověka, který bude běžecký pás využívat. Např. Pokud vážíte 70 kg a váš partner váží 90 Kg. vybírejte pás s nosností 120 kg.

Jak často budete na běžeckém pásu cvičit?

Běžecké pásy jsou většinou stavěny na denní zátěž cca 2 hodiny. Pokud jste začátečník a víte, že raději budete běhat venku a běžecký trenažér si pořizujete pouze na občasné cvičení, postačí vám základní běžecký pás. V případě, že trenažér pořizujete do sportovně založené rodiny, kdy víte, že na běžeckém pásu bude běhat více lidí a pravidelně, doporučujeme zvolit trenažér, který má na pravidelný trénink technické parametry. Pokud byste v takovém případě zvolili běžecký pás, který není stavěný na takovou zátěž, projeví se to na životnosti zařízení.

Servis

Jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou je potřeba myslet při pořízení běžeckého pásu je záruční a pozáruční servis a dostupnost náhradních dílů. Při pořizování takového stroje určitě zvažte, kde uskutečníte jeho koupi. U většiny nespecializovaných prodejců v případě problému je nutné stroj rozebrat a následně zaslat na reklamaci, což je opravdu zdlouhavé. Dnes existuje několik specializovaných společností, které vám stejně jako my zajistí servis v případě poruchy stroje u vás doma. Nastane-li se strojem problém, technik přijede a běžecký pás opraví, případně odveze a přiveze za naše náklady.

Veškeré a podrobné informace, na které byste neměli při výběru běžeckého pásu zapomenout, naleznete zde: Co vás bude zajímat u výběru běžeckého pásu?

Co by Vás ještě mohlo zajímat?