Jak vybrat a používat činky?

Sandra pro Alfit blog 29.12.2020

Pokud nemáte čas dojíždět do posilovny, ale rádi byste si doma zacvičili, můžete si zařídit domácí posilovnu koupí vhodných druhů činek.

Proč si pořídit činky?

Činky jsou základním vybavením pro každého, kdo to s cvičením myslí vážně. Velkou výhodou je nízká pořizovací cena, široký výběr a nenáročnost používání. Činky lze využít k procvičení mnoha svalových partií, a proto můžete dosáhnout většího nárůstu svalového objemu. Nemusíte se bát, že by vám doma činky zabíraly velké místo, jelikož jsou skladné a můžete je dát kamkoliv. Pokud raději cvičíte doma, chcete ušetřit čas strávený dopravou do posilovny, nebo ušetřit za dopravu a vstupné do fitness center, je ideální zařídit si domácí posilovnu a vybavit si ji různými činkami dle vaší potřeby.

Pro koho jsou činky určeny?

Tyto posilovací pomůcky jsou vhodné pro každého a v každé věkové kategorii. Činky používají aktivní sportovci, kulturisté, ale cvičit s činkami může i úplný začátečník. Je ovšem důležité, za jakým účelem budou činky využívány. Ženy využívají činky spíše na hubnutí, vyrýsování paží a trupu, nebo třeba při aerobiku. Muži preferují činky, které jim pomohou k nabytí svalové hmoty. Je proto důležité, vybírat činky a jejich váhu podle cvičení, při kterém jej budete využívat.

Základní rozdělení činek

  • Jednoruční činky – Je to nejoblíbenější typ činek, jelikož mají nízkou pořizovací cenu a cvičení s nimi je velmi efektivní. Při výběru těchto činek se zaměřte na váhu, celkové provedení a také na materiál. Nejkvalitnější činky jsou většinou chromované nebo litinové.
  • Obouruční činky – Pokud aktivně a dlouhodobě sportujete, jsou pro vás vhodnou volbou. Tyto činky se nejčastěji používají na zvedání větších vah a růst svalového objemu. Tento typ činek se vyrábí ve dvou variantách. Olympijské činky, které mají průměr 50 mm v nakládací části na kotouče a standartní činky, které dosahují polovičního průměru olympijských činek.
  • Kettlebell – Vyrábějí se v různých hmotnostech a dají se používat jak samostatně, tak i v páru. Od ostatních činek se liší hlavně vzhledem. Pomocí kettlebellu účinně posílíte horní část těla, zádové svaly a svaly na rukou. Kettlebell je oblíbenou pomůckou i při trénincích bojového umění.

Co je důležité při výběru činek?

Při výběru činek je velmi důležité, zaměřit se na jejich základní parametry. Nejdůležitější je si uvědomit, jak a k čemu budou činky používány. Dále je potřeba věnovat pozornost materiálu, ze kterého jsou činky vyrobeny, jaké je jejich provedení a váha.

Provedení a váha činek

Chcete-li provozovat dynamické cvičení s činkami, můžete zvolit možnost činky bez nakládání. Musíte ale počítat s tím, že váha se nebude měnit a musíte si vystačit s činkami, které neumožňují nakládání. Pokud byste je chtěli využívat při silovém cvičení, je ideální mít činky s možností přidávání a ubírání hmotnosti, a to v podobě kotoučů. Nejlepším řešením je pořízení setu s možností nakládání kotoučů. V případě, že s činkami nemáte zkušenosti a teprve začínáte, raději zvolte nižší hmotnost a postupně přidávejte závaží.

Materiál

Pokud chcete, aby vám činky vydržely co nejdéle, vyplatí se investovat do ocelových činek. Na trhu jsou k dostání činky z litiny, nebo z chromové ocele, které jsou nejdražší, ale zároveň nejkvalitnější. Jiné činky jsou vyráběny i z plastu, které jsou k sehnání za nízkou pořizovací cenu, ale jejich živostnost je značně kratší. Pokud jste s činkami nikdy necvičili a chtěli byste to nejdříve zkusit a zjistit, zda vás to vůbec bude bavit, je to vhodná volba.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?