Jak vybrat cyklotrenažér?

Sandra pro Alfit blog 12.11.2020

Jak vybrat cyklotrenažér je vždy otázkou toho, kdo a s jakou intenzitou na něm má šlapat. Cyklotrenažér, který bude vyhovovat tréninku aktivního sportovce nemusí zcela vyhovovat někomu, jehož cílem je spalování tuku při kondičním šlapání. Při výběru je důležité řídit se výškou a váhou osob, které budou na stroji šlapat, a to z důvodu velikosti rámu stroje, rozsahu nastavení řídítek a sedla. Velmi podstatné je i možnost šlapání ve stoje, jelikož levnější cyklotrenažéry nejsou na šlapání vhodně konstruované a jejich životnost je značně kratší, a to bez ohledu na značku.

Nosnost a ergonomie rámu

Nosnost cyklotrenažéru souvisí s masivností rámu. Pokud chcete na cyklotrenažéru šlapat i ve stoje, doporučujeme se řídit dle hmotnosti stroje, která vám naznačí i jak masivní rám je, co vydrží a kolik je na stroji materiálu. Záleží i na tom, jak je stroj kvalitně zpracován a z jakých materiálů. U Ergonomie rámu značkových strojů používají výrobci už roky osvědčené konstrukce, a navíc skoro každý cyklotrenažér umožňuje jak výškové nastavení sedla, tak i jeho posun vůči řídítkům dozadu i dopředu a nastavení sklonu sedla. Je důležité vybrat vhodný model s ohledem na velikost rámu, maximální výšku řídítek a rozsah nastavení sedla, jelikož u neznačkových modelů nastává často problém s nastavením sedla či řídítek především u vyšších osob. U osob menší velikosti nastává problém v tom, že na řídítka z posedu nedosáhnou.

Brzdný systém

Nejoblíbenější cyklotrenažéry jsou s magnetickou brzdou, kde odpor šlapání vytváří permanentní magnet, který se vzdaluje a přibližuje k setrvačníku a tím mění brzdný účinek. Výhodou této brzdy je absolutně tichý chod a velmi dlouhá životnost. Velmi často se používá i čelisťová přítlačná brzda, u které tlačí na setrvačník jedna či dvě destičky s nalepeným filcem a tím jej mechanicky brzdí. S tímto systémem se můžete nejčastěji setkat u spinningových kol bez volnoběhu. Nevýhodou u těchto brzd je vyšší hlučnost a kratší životnost, tudíž je nutnost při pravidelném tréninku jednou za několik let destičky vyměnit. Výhodou je pak neomezeně velká zátěž. Cyklotrenažéry mohou mít v některých případech brzdu indukční, kde u setrvačníku je cívka s elektromagnetem, ve které počítač řídí proud a tím mění i sílu magnetického pole. Velkou výhodou je přesnost měření, nevýhodou jsou velmi vysoké ceny. Stroje s indukční brzdou začínají cenově okolo 60 000 Kč a v případě poruchy základové desky či elektroniky jsou i dražší opravy.

Šlapací střed cyklotrenažéru

Na tichost chodu a životnost stroje má velký vliv šlapací střed. U levnějších modelů cenově okolo 5 000 Kč bývají pouze miskové šlapací středy, které mají jednodílnou ohnutou kliku a ta prochází tělem stroje. Tento šlapací střed je nutné pravidelně seřizovat a časem přijde i na výměnu, jelikož dojde k jeho opotřebení, a hlavně ke zvýšení hlučnosti. Výměna tohoto šlapacího středu s ohledem na ceny dílů a servisu vás finančně vyjde na polovinu nového cyklotrenažéru. Tento střed poznáte podle uložení klik. Velká část cyklotrenažérů mají šlapací střed s ložisky a klikami na čtyřhran, které můžete znát z klasického kola. Šlapací střed s ložisky je velmi tichý a bezúdržbový, ale záleží samozřejmě na kvalitě provedení. Pokud chcete na cyklotrenažéru šlapat i ve stoje, zaměřte se na kvalitu celého středového uložení, jelikož kvalitní ložiska ve špatném materiálu rámu vám jsou k ničemu.

Sedlo, pedály a uchycení

Cyklotrenažéry jsou osazeny odlišně kvalitními komponenty, ale podstatný je rozdíl v odlišnosti trnů a závitů, na které se komponenty instalují. Velmi důležitý je standartní rozměr trnu na sedlo, který umožňuje snadnou výměnu sedla za jiné. Pokud vám sedlo nebude vyhovovat, jednoduše ho vyměníte. Většinou jsou pedály opatřeny klipsnou a některé SPD nástavci, které se využívají pro speciální cyklistickou obuv. Levnější modely mají převážně šlapky plastové a dražší cyklotrenažéry buď kovové, nebo hliníkové, které už jsou o něco trvanlivější. Při požadavku na instalaci vlastních cyklistických pedálů je důležité, aby kupovaný model měl standartní závit a to 14 mm.

Hmotnost a převod setrvačníku

Hmotnost setrvačníku má vliv na plynulost šlapání, a to hlavně při vyšších zátěžích. Hmotnost setrvačníku souvisí i s druhem brzdy, jelikož u cyklotrenažéru s magnetickou brzdou stačí pro shodnou plynulost menší hmotnost setrvačníku. Převod setrvačníku je rovněž podstatný. Jsou cyklotrenažéry, které mají setrvačník bez volnoběhu, u nichž je setrvačník pevně propojen s pedály a tím to šlapajícího jedince táhne dopředu. Nejčastěji se s tímto setrvačníkem můžete setkat na hodinách spinningu. Druhý typ je setrvačník s volnoběhem, který je upřednostňován hlavně cyklisty, kvůli imitaci klasického kola a jeho podobnému chování. Pokud přestanete šlapat, setrvačník se přirozeně dotočí dál. Pro vášnivé cyklisty je tedy vhodnější cyklotrenažér s volnoběhem a pro osoby zvyklé chodit na spinning je lepší opatřit si spinningové kolo s pevným náhonem.

Ovládání zátěže cyklotrenažéru

Cyklotrenažéry mají dvě různá ovládání zátěže, a to s manuální regulací, kdy zátěž měníte jednoduše otočením mechanického regulátoru, který ovládá mechanickou brzdu a zátěž ovládáte přes počítač stroje, telefon či tablet, nebo elektronicky řízené, kdy požadovanou zátěž nastavíte buď tlačítky + a – ručně na displeji, nebo se mění dle předem navoleného programu automaticky během šlapání. Tyto cyklotrenažéry bývají vybaveny několika profilovými tréninky, kdy se zátěž mění podle zvolené trati, kterou stejně jako vaši polohu vidíte na displeji cyklotrenažéru, dále nabízí možnost vytvoření vlastního tréninku a speciální programy jako jsou wattové a pokud cyklotrenažér komunikuje s hrudním pásem, tak jsou v nabídce i HRC programy korigující zátěž dle vaší tepové frekvence. Některé elektronicky ovládané modely jsou vybaveny grafickou LCD obrazovkou, bluetooth umožňující komunikovat s tréninkovými aplikacemi, jízdu na Google Maps a ovládání zátěže přes chytré zařízení jako je telefon, či tablet.

Jízda na Google Maps

Vybrané elektronicky řízené modely mají buď na displeji stroje nebo přes bluetooth spárované chytré zařízení a po stažení příslušné aplikace nabízí široké možnosti individuálních tréninků, jejich ukládání, zobrazení grafů během šlapání a jízdu na Google Maps reálným terénem. Na Google Maps si můžete vytvořit svou vlastí trať, kterou poté projíždíte na svém cyklotrenažéru z pohodlí domova. Modely značky PROFORM dokonce mění i náklon celého stroje dle terénu mapy. Co se týče aplikací, tak jsou zdarma i placené. Verze, které jsou ke stažení bez poplatku jsou jednodušší a umožní vám pouze základní funkce. Ve verzích, které jsou placené máte možnost mít i osobního trenéra, který vás bude v průběhu tréninku motivovat a navádět. Nejoblíbenější aplikací je IFIT, která patří společnosti ICON Fitness. Nabízí spoustu funkcí jako je např. sdílení na sociálních sítích, perfektní grafika, všechny varianty tréninků a spoustu dalších.

Měření tepové frekvence

Měření tepu je důležitým údajem pro účinné cvičení jak pro fyzickou kondici, tak i ke spalování tuku. Velká část cyklotrenažérů má ve výbavě alespoň dotykové snímače na řídítkách (hand pulse), které má toleranci + - 15 %, a tak se hodí spíše pro občasné a orientační měření tepu. Pro přesné měření tepu během cvičení je lepší zainvestovat do cyklotrenažéru s přijímačem signálu, a to od hrudních pásů. Hrudní pás nejprve zpracuje informace, které následně pošle do počítače cyklotrenažéru a ten ji zpracuje. Užití těchto pásů je velice komfortní, a navíc měří tepovou frekvenci s přesností EKG.

Transparentní kolečka a stabilita cyklotrenažéru

Přepravní kolečka umožňují snadné přesunutí cyklotrenžéru z bodu A do bodu B. Tyto kolečka se u většiny cyklotrenažérů nacházejí v přední části. Většina modelů má i seřizovací nožičky, díky kterým vyrovnáte drobné nerovnosti podlahy. Tyto nožičky se nachází v přední i zadní části, aby měl stroj pevnou stabilitu, nijak se nekýval a nerušil vás při tréninku. Vybavenější modely mají vyrovnání řešené seřizovacím otočným regulátorem na koncovce nohy a levnější varianty mají vyrovnání řešeno excentrickou koncovkou nožičky.

Servis

Jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou je potřeba myslet při pořízení cyklotrenažéru. Nejčastějším problémem je záruční a pozáruční servis a dostupnost náhradních dílů. Při pořizování takového stroje určitě zvažte, kde uskutečníte jeho koupi. U většiny nespecializovaných prodejců je v případě problému nutné stroj rozebrat a následně zaslat na reklamaci, což je opravdu zdlouhavé. Dnes existuje několik specializovaných společností, které vám stejně jako my zajistí servis v případě poruchy stroje u vás doma. Nastane-li se strojem problém, technik přijede a rotoped opraví, případně odveze a přiveze za naše náklady.

Co by vás ještě mohlo zajímat?