Jak správně cvičit na běžeckém pásu?

Sandra pro Alfit blog 27.11.2020

Běh na běžeckém pásu je jednou z nejoblíbenějších činností na spalování tuků a zlepšení fyzické kondice. Cvičení na běžeckém pásu je velmi dobrou alternativou běhu v přírodě, především během chladnější části roku a máte zajištěnou přirozenou a účinnou tréninkovou aktivitu. Vzhledem k tomu, že nejste závislí na aktuálním počasí, můžete si zaběhat kdykoliv.

Nastavení běžeckého pásu

Předpokladem pro účinný a efektivní trénink je správně fungující běžecký pás. Bezmotorové běžecké pásy jsou využívány spíše na rychlou chůzi a na běh jsou vhodné motorové trenažéry, u kterých si můžete nastavit výšku sklonu a rychlostní tempo, které vám bude vyhovovat. Veškeré nastavení rychlosti a sklonu závisí na vaší kondici a trénovanosti a postupem času si obtížnost tréninku můžete navýšit.

Správná technika běhu

Po celou dobu tréninku je vhodné zůstat ve středové části pásu a snažit se dodržet správné držení těla, nezvedat ani nepřetáčet ramena, neprohýbat se v bedrech a nepropínat kolena. Pokud máte na běžeckém pásu problémy s rovnováhou, můžete se přidržovat madel, čímž se ale snižuje efektivnost tréninku. Pokud se madel nepřidržujete, ruce by měly být volně podél těla. V případě, že vám trénink přišel jednoduchý, můžete změnit sklon pásu a tím si váš trénink ztížit.

Prohřátí a rozcvičení těla

Jak na začátku, tak i na konci tréninku je velice důležité rozcvičení těla a malý strečink. Při rozcvičení je důležité zahřát a protáhnout celé tělo, rozhýbat všechy končetiny a klouby do maximálního rozsahu, do kterého vám to tělo aktuálně umožní. Při cvičení na běžeckém pásu nejdříve začněte rozjezd s nízkým tempem a po chvíli přidejte rychlost a sklon. Tím řádně své tělo zahřejete. Po dokončení tréninku je důležité se opět protáhnout a poté regenerovat.

Tepová frekvence

Většina běžeckých pásů má na řídítkách dotykový snímač tepové frekvence, nebo lze použít hrudní pás. Pokud to s cvičením myslíte opravdu vážně, je důležité si tepovou frekvenci hlídat. Lze si orientačně spočítat svou maximální tepovou frekvenci a to tak, že muži od čísla 220 (ženy 226) odečtou svůj věk. Je dobré držet se pravidla, když chcete spalovat tuky, neměli byste mít při cvičení problém mluvit. Na spalování tuků je vhodné nasadit už od začátku tréninku nízké tempo a držet si ho po celou dobu.

Výživa

Samotné cvičení je jen polovinou úspěchu. Tou druhou polovinou je řádná strava. Správné stravování by mělo být sestaveno po malých porcích po 2 – 3 hodinách během dne. Strava by měla být pestrá a sacharidy by se měly k večeru snižovat a nahradit by je měly bílkoviny. Důležitým přísunem jsou i kvalitní esenciální tuky, vláknina, minerály a vitamíny. Zapomínat byste neměli ani na správný pitný režim, který by se měl pohybovat alespoň okolo 2 – 3 litrů denně. Své spalování můžete podpořit i doplňky jako jsou spalovače a BCAA na ochranu svalů.

Kdy a jak často trénovat na běžeckém pásu?

Nejefektivnější částí dne pro cvičení je ráno a nejlépe nalačno, jelikož ráno je organismus nejvíce aktivní a zásoby krevního cukru v organismu jsou na nejnižší úrovni. Ne každému bude vyhovovat cvičit úplně na lačno, takže malou snídaní také nic nezkazíte. Počet tréninků závisí na vaší fyzické zdatnosti a trénovanosti, ale pokud cvičíte za účelem spalování tuku a formování postavy, ideálním intervalem pro cvičení je 3 – 5x týdně. Délka tréninku je individuální, ale je vhodné se pohybovat okolo 30 – 60min, jelikož tělo musí nejdříve spálit glykogen a až poté začne spalovat tukové zásoby. Zároveň není dobré si trénink zbytečně moc prodlužovat. V těle se pak nastartují hormony, které vám ve spalování tuků budou bránit.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?