Co dělat, když udeří vyhoření?

Sandra pro Alfit blog 04.04.2022

Syndrom vyhoření je stav, který přichází plíživě a pozvolna, ale lze ho předem identifikovat, poněvadž nám dává jasná znamení, že něco není v pořádku. Tyto signály jsou však často přehlíženy a začínáme je řešit pozdě. Co v takové situaci dělat?

Zjistěte hlavní příčinu problému

Jestliže chcete změnit dané věci, je nutnost v první řadě určit, odkud veškeré problémy přicházejí. Hlavním spouštěčem syndromu vyhoření může být stres, který často vzniká na pracovišti, ve škole, avšak jeho zdrojem může být i osobní život, vztahy, onemocnění, ale i přetrénování. Projděte si každou zmíněnou kategorii, pokuste se najít bod, který ve vás vyvolává ony nepříjemné pocity a udělejte ve svém životě změnu. Můžete být sice v domnění, že jsou pro vás všechny problémy nějakým způsobem zvládnutelné, ale pokud se jich na vás najednou nahromadí více, pravděpodobně dojde k přetížení. Jestliže tedy máte pocit, že vám dochází síly, snažte se přijít na kloub tomu, co to způsobuje a v žádném případě to neodkládejte.

Proveďte změny

Jakmile se vám podaří zjistit zdroj problému, zamyslete se nad tím, jaké změny byste mohli v této oblasti uskutečnit. Pokud se jedná o práci či školu, zkuste si jej rozvrhnout tak, abyste vše stíhali s klidnou hlavou. Stejně tak se zaměřte na lidi kolem sebe a zamyslete se, zda jim nevěnujete tolik času, že zapomínáte sami na sebe. Ochota pomoci ostatním je sice chvályhodná věc, ale nesmí převyšovat vaše možnosti. Chodili jste dříve rádi cvičit, ale poslední dobou se ke každému tréninku dlouho přemlouváte? Pak se zaměřte i na samotné tréninky a na to, jestli necvičíte nad rámec svých sil. Pozor – všechno to spolu může ale souviset. Jdete do práce, kde se ani na chvíli nezastavíte, pak si honem rychle musíte zacvičit, abyste měli pocit, že jste pro sebe něco udělali a zbytek dne obstaráváte děti, uklízíte, vaříte a spát chodíte v ranních hodinách, protože prostě nevíte, kde vám hlava stojí? To nemá moc daleko od vyhoření, pokud tak fungujete každý celý den. Přesně z toho pak často pramenní přehnané nároky a zběsilé tempo, které vás ve finále bude stát opravdu hodně. Uvědomte si, že ani váš zdroj energie není nevyčerpatelný.

Nedávejte si to za vinu

Buďme upřímní, téměř všechny oblasti života se v dnešní době zaměřují na výkon a požadavky, které každým dnem stoupají. Jestliže se tedy stane, že si v nějakém směru zkrátka vylámete zuby, nedávejte si to za vinu. Naopak, berte to jako varování a možnost k přehodnocení vašich priorit. Jestliže se cítíte unavení a vytížení, ale musíte jít za každou cenu cvičit, abyste na sebe pak nebyli naštvaní, tak je to ukázka toho, jak by se k tomu nemělo přistupovat. Pokud jste vyčerpaní a nemáte sílu, odpočiňte si, protože na tom není nic špatného. Mnohem efektivnější navíc bude, když si zacvičíte 3x týdně s čistou hlavou, než když se budete každý den do cvičení nutit s myšlenkami ještě v práci a pocitem, že nic nestíháte. Udělejte si ve všem pořádek, změňte svůj přístup k některým věcem, protože to je jediná cesta, jak předejít úplnému vyhoření.

Stanovte si hranice

Stanovit si své hranice je to nejlepší možné řešení, jak zvládnout vyhoření, ale i jak mu předejít. Jen vy sami víte, jaká je vaše hranice a kolik toho zvládnete. Pokud se každý den od rána do noci nezastavíte, asi to nebude úplně v pořádku a přesně v tomto okamžiku je ten nejlepší čas stanovit, si jasné hranice. To, jakou hranici si můžete zvolit samozřejmě ovlivňuje hned několik faktorů, ať už je to povolání nebo děti. Pokud tedy přes týden za každou cenu musíte fungovat od rána do večera, využijte alespoň víkend na řádný odpočinek a na načerpání energie. Chvilku na odpočinek byste si však měli najít každý den.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?