Co se děje s naším tělem, když se hýbeme?

Sandra pro Alfit blog 17.03.2022

Řádné porozumění toho, jak funguje naše tělo při pohybové aktivitě je nezbytné pro každého sportovce. Pochopením, co se děje uvnitř našeho těla docílíme větší efektivity, minimalizace chyb a rychlejších výsledků.

Plíce

Při pohybové aktivitě si primárně všimneme našeho zrychleného dechu. Tělo totiž při využití větší zátěže spotřebuje až 15x více kyslíku než za běžné situace. Jakmile se tělo snaží dostat co největší množství kyslíku do krve, nastává situace zrychleného dechu, který se pak zrychluje do doby, než dosáhneme maximálního stavu, kdy obklopující plíce pracují na maximum. Přesně v tomto okamžiku rovněž na maximum dýcháme. Maximální stav dechu závisí především na kapacitě plic a kondici člověka, tudíž se u každého jedince liší. Ovšem pravidelným pohybem můžete svou kapacitu plic výrazně zvětšit a zároveň tak zlepšit svou vytrvalost, k čemuž vám pomohou především kardio aktivity a vysoce intenzivní intervalové tréninky.

Srdce

Jak již bylo zmíněno, tak při cvičení se tělo snaží dostat do sebe co největší množství kyslíku, na čemž má velký podíl i vaše srdce. Srdce začíná během pohybové aktivity bít mnohem intenzivněji z důvodu rychlejšího průchodu kyslíku do těla. Budete-li se různým cvičením věnovat pravidelně, vaše srdce bude bít čím dál efektivněji, což zároveň podpoří i tvorbu nových krevních destiček v těle. Díky tomuto procesu pak zvládnete výrazně větší zátěž a vyšší intenzitu cvičení, aniž byste vyloženě lapali po dechu. Pravidelným pohybem a zároveň i tedy tréninkem srdce se sníží váš tlak.

Mozek

Dokonce i mozek je při pohybové aktivitě mnohem více okysličován, a to vám zase přispěje ke zvýšení bystrosti a zlepšení soustředěnosti. Během tréninku se v mozku začínají spouštět tzv. endorfiny, které můžete znát také jako hormony štěstí. To je přesně ten důvod, proč máme během tréninku, a hlavně po cvičení tak vynikající rozpoložení. Endorfiny totiž pomáhají překonat veškerou zátěž. Úplný začátek cvičení sice není jednoduchý, druhý den cítíte každý sval a všechno vás bolí, ale postupem času si na zátěž vaše tělo zvykne a získáte pocit, že byste mohli cvičit prakticky pořád. Pohybová aktivita tedy přispěje ke správnému fungování nejen srdce, ale i mozku. Větší přísun krve má příznivý vliv na vznik nových mozkových buněk, což vám pomůže snadněji se učit nové věci a lépe si je pamatovat.

Kůže

S vyšší rychlostí tlukotu srdce se zvyšuje spolu s ním i tělesná teplota. Krev v cévách proudí rychleji, čímž vzniká více tepla a tělo potřebuje teplotu regulovat. Dosáhne toho roztažením cév v kůži, jelikož se pak dostane krev do kůže snadněji a zároveň se ochlazuje. Jeden z případů může být, když vám začne během sportu červenat pokožka, s čímž se většina z nás zajisté setkala. Při vyšší tělesné teplotě začne tělo vylučovat pot, který se postupně odpařuje a tělo se tak mnohem lépe ochlazuje. Proto se nebojte dát si do těla a pořádně se u toho zapotit.

Ledviny

Ledviny filtrují krev dle toho, jak moc velkou zátěž si při pohybové aktivitě zvolíte. Čím intenzivnější trénink budete provádět, tím větší množství bílkovin ledviny odfiltrují do moči. Ledviny se zároveň snaží dostat co největší množství vody zpět do krevního oběhu, díky čemuž chrání vaše tělo před úplnou dehydratací.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?