Jak může nesprávná technika při cvičení uškodit?

Sandra pro Alfit blog 11.03.2022

Správná technika při cvičení zní už skoro jako klišé. Další věc je však samotná realizace. Jestliže technika při cvičení vázne, svaly nebudou dostatečně procvičeny a s vytouženým progresem se můžete rozloučit. Na co si dát tedy pozor?

Vzniká riziko zranění a svalových dysbalancí

Je zcela na místě v první řadě zmínit riziko zranění nebo výskytu svalových dysbalancí. Přestože je správná technika u cvičení více než důležitá, stále je zde mnoho cvičenců, kteří nad tím mávnou rukou a v tichosti to přehlížejí. Proč taky ne, když je teď zrovna nic nebolí? Pozor, měli byste totiž vědět že svalová dysbalance se neobjeví jen tak ze dne na den. Dřív nebo později začne tělo nesprávnou techniku špatně snášet a v nejčastějším případě to odnesou záda v oblasti bederní páteře, jelikož musí vzdorovat vyšší zátěži, než by bylo zdravé. V tom horším případě pak může dojít ke zranění. Při cvičení se špatnou technikou je totiž na některá tkaniva působena nadměrná síla, což může způsobit jejich prasknutí a každý, kdo se s tím setkal vám potvrdí, že se nejedná o nic příjemného a navíc vás to na dlouhou dobu vyřadí z tréninkové rutiny.

Můžete přijít o výsledky

I to bývá častým důsledkem špatné techniky. Mnoho cvičenců se řídí tím, že s čím vyšší váhou cvičí, tím větší progres mohou očekávat. Avšak pokud cvičení s vyšší váhou znamená, že si u každého cviku pomáháte všemi částmi těla jen proto, abyste danou zátěž vůbec zvedli, tak to celá podstata cvičení ztrácí smysl. Nejen že ten hlavní cílový sval neprocvičíte dle očekávání, ale zapojíte špatným způsobem úplně jiné svalstvo. Výsledek pak bude vypadat dobře maximálně na listu vašeho tréninkového bloku, ale ve skutečnosti to tak dobré nebude. Mnohem efektivnější je zvolit vámi optimální zátěž a soustředit se na správnou techniku.

Dejte si pozor na odbyté opakování

Dlouhé tréninky velmi často svádí k tomu, že se cvičení promění v odškrtávání sérií a počtu opakování. Pak ve skutečnosti těch 10 opakování není 10 opakování, ale je to spíše rychle odbyté a zbytečné cvičení. Každou sérii se snažte odcvičit opravdu na maximum a vnímejte každé jedno opakování. Mnohem lépe uděláte, když odjedete pouze 3 série, ale na 100%, než když se budete snažit o co nejrychlejších 10 sérií, které vám nic moc nepřinesou. Zároveň doporučujeme si předem určit, kolik sérií je pro vás optimální, abyste si šli trénovat s cílem je odcvičit na maximum.

Zaměřte se na práci těch správných svalů

U jakéhokoliv cviku byste se měli zaměřit na to, aby pracoval ten konkrétní sval, který je vaším cílem procvičit. Vy sice můžete vykonávat určitý pohybový vzorec, při kterém by měl pracovat určitý sval, ale to ještě neznamená, že skutečně pracuje. O to se musíte postarat vy během samotného tréninku. Bezpochyby si musíte zvolit takovou váhu, která vám dá zabrat, ale ne tolik, abyste si museli pomáhat ostatními svalovými skupinami. U každého cviku držte zpevněný střed těla, pravidelně dýchejte a hlavně se soustřeďte na samotný pohyb. Při každém cviku byste měli daný sval pociťovat.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?