Co mají fit lidé společného?

Sandra pro Alfit blog 30.03.2022

Nejspíše si pod pojmenováním „fit“ představíte osoby s dokonale vyrýsovaným tělem, které nedělají nic jiného, než že dennodenně tvrdě trénují. To je ale trochu mylná představa, protože „fit“ může být naprosto každý, kdo se drží pouček zdravého života.  

Dělají pohyb pro radost

Jakákoliv fyzická aktivita je velmi dobrý způsob, jak navýšit množství vydané energie a dosáhnout tak redukce tuku, ovšem to není ani zdaleka všechno. Pravidelným silovým tréninkem samozřejmě podpoříte růst svalů, aerobní cvičení vám zase pomůže spálit nadbytečné kalorie, ale především vám obě tyto aktivity prospějí i po psychické stránce. Je však velmi důležité, vykonávat takovou aktivitu, která vám bude přinášet radost, neboť to je jediný způsob, jak u pohybu vydržet dlouhodobě. Jestliže si řeknete, že si teď na měsíc před létem dáte zabrat a po splnění měsíčního limitu toho necháte, tak to z vás tak úplně fit člověka bohužel neudělá. 

Drží se jídelníčku 80/20

Žijete v domnění, že jestli se chcete stát fit člověkem, nesmíte se na tabulku čokolády a kousek pizzy ani podívat? Pravděpodobně vás teď potěšíme, protože nejen že se na ně můžete podívat, ale dokonce můžete tyto dobroty i konzumovat. Konkrétní potraviny, po kterých extrémně přiberete a jsou pro naše tělo nezdravé vlastně neexistují. Vždycky totiž bude záležet jen na tom, v jakém množství tyto potraviny budete konzumovat. Velká část lidí žijících zdravý životní styl, se řídí pravidlem 80/20, kdy se 80 % vašeho jídelníčku skládá z nutričně vyvážených potravin a zbylých 20 % je vyhrazeno pro tu méně hodnotnou stravu. Pokud chcete i vy žít zdravý životní styl, zkuste se držet tohoto pravidla. Proč taky vyřazovat ze svého jídelníčku něco, co máte zkrátka rádi?

Necvičí jen kvůli číslu váze

Redukce hmotnosti je velmi často ten hlavní impuls, který lidi přesvědčí k zařazení nějaké pohybové aktivity. Jak již bylo v dnešním článku jednou zmíněno, pohyb byste neměli vykonávat pouze za účelem hubnutí, ale zaměřte se i na své výkony a radost, kterou vám daný pohyb přináší. Neustálá kontrola v dlouhodobém měřítku nad svou hmotností pro vás může být navíc poměrně nebezpečná, neboť může být spojena s energetickou nedostatečností. Je důležité si uvědomit, že by vám pak energie mohla chybět u zajištění životně důležitých funkcí, ale samozřejmě se to odrazí i na vašem sportovním výkonu.

Plní si své cíle

Zvolit si správný cíl je ta nejlepší motivace, kterou můžete mít, a to nejen ve sportu, ale i v osobním životě. Aby tomu tak opravdu bylo, je důležité zvolit takový cíl, který bude reálně dosažitelný. Měl by pro vás být výzvou, dovést vás k úspěchu, ale neměl by být nad vaše síly. Taková nereálná očekávání vás pravděpodobně dříve nebo později odradí, a tudíž nedosáhnete vůbec ničeho. Vždycky je lepší zvolit malý cíl a mít radost z jeho dosažení než mít nereálné představy a třeba ani nezačít. Jak by měl takový správný cíl vypadat jsme si rozebrali v dalším našem článku.

Jsou aktivní i mimo trénink

Pravděpodobně znáte ten pocit, kdy jste po tvrdě odjetém tréninku rádi, že se vůbec zvednete, ale zároveň byste mohli rozdávat svoji pozitivní energii všude okolo, neboť jste zaplaveni endorfiny. Takové aktivity jsou bezpochyby velmi prospěšné, ale záleží také na tom, jak bude vypadat celý váš zbytek dne. Jestliže si odcvičíte hodinu náročného tréninku a máte pocit, že už celý den nemusíte nic dělat, tak je to jasný příklad špatného přístupu. Důležité jsou i aktivity běžného života, kterými často můžete spálit více kalorií, než při hodinové makačce s činkami. Je skvělé, když si dáte hodinku intezivního cvičení, ale pokuste se být alespoň trochu aktivní i ve zbývajícím čase.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?