Kolik fyzické aktivity je akorát?

Sandra pro Alfit blog 21.02.2022

Každodenní pravidelný pohyb by měl být jedním z hlavních cílů každého, kdo to se zdravým životním stylem myslí vážně. Na druhou stranu, příliš mnoho fyzické aktivity bez odpočinku vám může spíše uškodit. Je tedy důležité, aby si každý našel svou správnou míru.

Děti a dospívající

Pro děti ve věku 5 – 17 let by měl být pohyb bezpochyby nedílnou součástí každého jejich dne. Dle doporučení Světové zdravotnické organizace by se měli jedinci v tomto věku hýbat každý den, a to alespoň 60 minut. Co se týče intenzivnějších fyzických aktivit, tak ty by se měly dostavit alespoň 3x týdně. To samozřejmě neznamená, že děti pošleme zdolávat těžké silové tréninky, u kterých budeme postávat a pozorně je kontrolovat. Měli bychom si spíše odnést, že pro děti je každodenní pohyb velmi důležitý, protože si v tomto věku budují k dané pohybové aktivitě vztah. Druh aktivity je pak potřeba přizpůsobit věku, dovednostem, ale také potřebě dítěte či dospívajícího jedince.

Dospělí jedinci

U dospělých jedinců ve věku 18 – 64 let může pohybu již o něco ubýt, neboť konkrétní míra fyzické aktivity v tomto případě závisí na mnoho faktorech, přičemž jedním z nich může být i pracovní vytížení, které často hraje v neprospěch pohybu. I přesto je však dospělým jedincům doporučeno alespoň 150 – 300 minut pohybové aktivity týdně a přibližně 2x do týdne provádět posilovací cviky s cílem procvičit velkou část svalů v těle. Nezapomeňte, že se stále jedná o pouhé doporučení, a jestliže se budete chtít hýbat více, proč ne? Ba naopak, může vám to přinést mnoho dalších zdravotních benefitů.

Lidé v pokročilém věku

I v pokročilém věku má pohyb zelenou, avšak vše se zde bude odvíjet od zdravotního stavu konkrétního jedince. V zásadě ale platí, že by se měl hýbat každý, komu to zdraví dovolí. I pro osoby v pokročilém věku to má spoustu zdravotních benefitů, jako je lepší psychické zdraví, kvalitnější spánek, snížení rizika zranění způsobených pády a navíc je pravidelný pohyb spojován s nižší mortalitou neboli s nižším rizikem úmrtí.  Světová zdravotnická organizace doporučuje lidem v pokročilém věku strávit mírným pohybem alespoň 150 – 300 minut týdně a pro snížení rizika zranění způsobených pády je vhodné praktikovat až 3x týdně funkční a balanční cviky. Pro osoby, které si jdou plně za svým cílem a stále si chtějí udržet pravidelný a zdravý pohyb doporučujeme pohodlný trenažér recumbent, který poskytuje velmi bezpečné cvičení a zajistí mnoho dobrých výsledků.

Těhotné ženy

Těhotenství sice není doba na trhání osobních rekordů a zdolávání všemožných vrcholových výkonů, ale ani v tomto období je důležité pohyb nezanedbat. Těhotným ženám se tedy doporučuje mírná pohybová aktivita v celkové délce 150 minut týdně a mohou ji párkrát v týdnu obohatit mírným strečinkem. Obzvlášť v tomto případě je potřeba držet se subjektivních pocitů a zdravého rozumu. Pokud zkrátka ucítíte, že vám daná pohybová aktivita v těhotenství nesvědčí, nedělejte ji. Stejně tak je v tomto případě žádoucí, obrátit se na svého lékaře a danou pohybovou aktivitu s ním konzultovat.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?