Jaké je ideální procento tělesného tuku v těle?

Sandra pro Alfit blog 27.02.2022

BMI je údaj, kterým se stále řídí spoustu jedinců, aniž by věděli, že nezohledňuje množství svalů v těle. Mnohem důležitější je tedy znát procento tělesného tuku a my si v dnešním článku rozebereme, jaká je vlastně ta zdravá hranice.

Bez tukové tkáně se neobejdeme

Každý z nás musí mít v těle určité množství tuku, neboť hraje v našem organismu nezastupitelnou roli. Je to největší zásobárna energie, slouží jako tepelná a mechanická ochrana orgánů a zároveň je nutný pro správnou funkci i produkci hormonů. V našem těle je i dané množství esenciálního tuku, který je součástí membrán buněk, mozku, kostní dřeně a dalších orgánů, avšak svou důležitou úlohu má i u plodnosti ženy. U mužů tento tuk tvoří přibližně 3 % tělesné hmotnosti, zatímco u žen zhruba 12 %. Z tohoto důvodu mají ženy přirozeně o cca 10 % tuku v těle více.

Jak přesný je Body Max Index pro určení nadváhy či obezity?

Klasický pohled na nadváhu a obezitu je dán hodnotou BMI. Je však důležité vědět, že BMI nebere žádný ohled na množství svalů a tuku. Zkrátka a jednoduše, dozvíte se pouze to, že při BMI 25 máte nadváhu a při BMI 30 jste obézní. Tudíž i vyrýsovaný atlet může spadat do rozmezí pro nadváhu a naopak osoba, která dle BMI nadváhu nemá, může mít ve skutečnosti velmi vysoké % tělesného tuku. Tyto osoby většinou působí jako relativně štíhlé, ale často jim chybí svalstvo v těle a tuk se jim usazuje v oblasti pasu. To je samozřejmě zapříčiněno nezdravou stravou, přebytkem sacharidů a tuku a nedostatkem pohybu.

Při jakém % tělesného tuku se potýkáme s počínající nadváhou a obezitou?

Velká většina odborníků se shodla, že muži se potýkají s počínající obezitou v případě, kdy jejich tělesné procento tuku přesáhne 25 %. Čísla pro nadváhu nejsou přesně určena, ale můžeme ji u mužů považovat při cca 20 % tělesného tuku. U žen hovoříme, že se stávají obézními tehdy, kdy procento tělesného tuku přesáhne hranici 35 %. U diagnózy nadváhy u žen bychom mohli postupovat podobně jako u mužů, tudíž by nadváha nastala v případě přesažení 30 % tělesného tuku. Při vysokém procentu tuku v těle vzniká větší riziko chorob srdce a cév, vysokého krevního tlaku a spoustu jiných onemocnění, proto je důležité si jej hlídat.


Kolik % tuku je považováno za optimální?

Každý z nás má odlišné % tuku v těle a nezapomeňte, že na každém z nás bude stejné procento tuku vypadat úplně jinak. Vše je samozřejmě dáno životním stylem, ale rovněž hraje velkou roli i genetika. Jedna z největších studií tvrdí, že pro 30letého může je vhodné mít 8 – 20 % tuku v těle. Jestliže však má vytrénovaný sportovec mužského pohlaví pod 8 % tělesného tuku, má správně vyřešený a kvalitní jídelníček a všechny krevní hodnoty v pořádku, neznamená to hned, že je to nezdravé a nenormální. U ženského pohlaví v mladém věku je standartní rozmezí 18 – 30 % tělesného tuku v těle. U hodnot na hraně 18 % je důležité dbát na dostatečnou energetickou dostupnost, aby nedošlo k ohrožení hormonálního zdraví.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?