Jak se zlepšit v běhání na běžeckém pásu?

Sandra pro Alfit blog 04.03.2022

Hodně sportovců se věnuje běhání na běžeckém pásu čistě pro potěšení a zdraví. To však neznamená, že rostoucí výkonnost a zlepšení jim nevytváří úsměv na tváři. Pokud i vy spadáte do kategorie rekreačních běžců z pohodí domova, přinášíme vám tipy, jak se můžete v běhání zlepšit a trhat rekordy.

Provádějte intervalový trénink

Na místo tréninku na běžeckém pásu se stejným tempem, zkuste změnit svou rutinu pomocí intervalového tréninku, kterým vám pomůže dosáhnout těch nejlepších a nejrychlejších výsledků. Podstata intenzivního intervalového tréninku je poměrně jednoduchá, o něco obtížnější však bude samotný trénink. Vše spočívá v tom, že při běžeckém tréninku se budou střídat intervaly s vysokou a nízkou intenzitou, tedy mírné tempo běhu s krátkými sprinty, a to po dobu 20 minut. Postupem času se začnete zlepšovat, zvýší se schopnost vašeho těla zvládat intervalový trénink bez problémů a abyste mohli být lepší a lepší je nadmíru důležité pravidelně navyšovat úroveň cvičení a zabránit tak tělu, aby si na danou intenzitu zvyklo. Toho můžete docílit lehkým navýšením sklonu běžecké plochy nebo prodloužením intervalů intenzivních částí.

Navyšte si sklon běžecké plochy

Ačkoliv běh do kopce nepatří mezi ty nejoblíbenější tréninkové techniky, jsou pro rozvoj běžecké výkonnosti více než účinné, což platí i u běžeckého pásu, neboť i zde máte možnost navýšit si sklon běžecké plochy do kopce. Jestliže je vaším cílem zlepšit se v běhání, je podstatné, aby byly výběhy do kopce provedeny v maximální rychlosti, ale zároveň by neměly trvat příliš dlouho. Mohli byste se totiž dostat do úplného vyčerpání a namísto výrazného zlepšení byste si mohli spíše přivodit zranění. V první řadě tedy zkuste v maximální rychlosti se sklonem běžecké plochy nahoru běžet 8 – 15 sekund, přičemž mezi jednotlivými úseky si dejte pauzu v délce alespoň 1 minuty.

Kombinujte běh na běžeckém pásu se silovým cvičením

Možná to zní až překvapivě, ale už jeden silový trénink týdně dokáže s vaší běžeckou formou udělat divy. Zařazení silového tréninku výrazně podpoří efektivitu běhu a navíc brání svalové únavě v druhé polovině v běhu. Kombinace silového tréninku a běhu na běžeckém pásu je tedy vhodná zejména pro někoho, komu na konci běžeckého cvičení dochází síly. A jak by takové silové cvičení mělo vypadat? Zaměřte se primárně na velké svalové skupiny nohou a trupu a vždy si svůj trénink naplánujte tak, abyste následující den mohli regenerovat, případně zařadit pouze lehký běžecký trénink v rámci aktivní regenerace.

Věnujte pozornost tomu, jak fungujete mimo trénink

Pravidelné běžecké tréninky v kombinaci se silovým cvičením je sice perfektní začátek, ale stále je důležité myslet také na zbývajících 23 hodin ze dne, které mají na samotný běžecký výkon rovněž velký vliv. Nejpodstatnější je v tomto případě kvalitní spánek, který je nezbytný pro stimuly získané z tréninku, jelikož se přetavují do zvýšení výkonnosti. Celkově aktivní životní styl můžete dodržovat i mimo tu určitou hodinu a půl cvičení, poněvadž i to je další dobrý předpoklad pro podporu běžeckého výkonu. Nebraňte se ani dalším kompenzačním druhům cvičení. Získáte tak všestrannost, která se vám také při podávání dobrých běžeckých výkonů bude zajisté hodit.

Dodávejte tělu důležité živiny

Běžecké tréninky bezpochyby spadají mezi energeticky nejnáročnější sporty. A jak byste chtěli trhat rekordy, když byste neměli z čeho čerpat energii? Dopřávejte tedy pravidelně svému tělu dostatek kvalitních živin k obnovení energetických zásob. Vzápětí tréninku se pro doplnění glykogenových zásob doporučuje přibližně 0,6 – 1,0 g sacharidů na 1 kg hmotnosti. Sacharidy je také potřeba doplnit o zdroj kvalitních bílkovin, díky čemuž bude doplnění glykogenových zásob efektivnější, ale také tím podpoříte regeneraci svalů.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?