Na co si dát pozor při cvičení na běžeckém pásu?

Sandra pro Alfit blog 07.07.2021

Někdo může brát správnou techniku cvičení na běžeckém pásu jako samozřejmost, ale ne vždy to tak opravdu je. Velmi často se totiž vyskytují chyby, které mohou vést k horšímu spalování kalorií nebo dokonce i k možnému zranění. 

Nestát na běžeckém pásu při jeho spuštění

Za žádných okolností nestůjte na běžeckém pásu v okamžiku, kdy ho spouštíte. Než jej uvedete do pohybu, nastavte si vámi požadovaný program, následně se chyťte madel a postavte se na postranní nášlapy. Teprve v této pozici můžete uvést běžecký pás do pohybu a vyčkat, než se pás pomalu rozjede. Poté si nastupte na lehce rozjetou běžeckou plochu a můžete začít trénovat. Dejte si pozor, abyste si před nástupem na pás nenastavili příliš vysokou rychlost, což by mohlo předcházet pádu. V případě jakýchkoliv problémů se chytněte madel a sestupte na boční nášlapy.

Nezapojování paží 

Co dělat s pažemi, když se jimi nepřidržujeme o madla? Vaše paže jsou při chůzi i běhu jedním z klíčů k efektivnímu tréninku. Někomu se to může zdát jako samozřejmost, ale velká řada běžců na běžeckém pásu pohyb paží omezuje. Proto nikdy nezapomínejte při chůzi nebo běhu zapojit i horní část těla. Paže mějte po celou dobu cvičení v pravém úhlu v loktech a zapojte je úplně stejně, jaké své nohy. Pokud se na běžeckém pásu věnujete intenzivnímu inervalovému tréninku a tudíž do vašeho cvičení řadíte i sprint, pohyb rukou by měl být pohyb ráznější, jelikož se zvyšuje vaše tempo. Zapojení horní části těla vám zajistí rychlejší spalování kalorií a hubnutí v dolní i horní části těla.

Nadměrný předklon hlavy

Pokud běháme venku, tak jsme zvyklí neustále sledovat očima terén před námi, abychom nešlápli na nějakou nerovnost a tím pádem věnujeme méně pozornosti správnému držení těla. U běžeckého pásu se to stát nemůže, nemusíme tedy kontrolovat cestu pod nohami, ale můžeme se soustředit na správné postavení. Velice důležité ať při chůzi či  běhu je držet lehce vpřímenou hlavu a koukat se před sebe. Pokud by tomu tak nebylo a překláněli byste příliš vaši hlavu, mohlo by to poté negativně ovlivnit postavení celého těla a místo dobrého pocitu ze cvičení byste si spíše odnesli nepříjemné bolesti zad.

Příliš dlouhý nebo krátký krok

Velmi častou chybou běžců je také zbytečně moc dlouhý krok směrem dopředu. To může následně vést k problémům s koordinací těla a zbytečně moc rychle vyčerpáte svou energii, jelikož tak brzdíte sami sebe v plynulosti běhu, což znamená, že budete muset vydat mnohem více úsilí. Někdo se může setkat s opačným problémem, a to s příliš krátkým krokem, což je sice o něco bezpečnější než přehnaně dlouhý krok, ale i s takovou technikou vám mohou velmi brzy dojít síly. Zkuste si najít takovou střední cestu, která vám bude vyhovovat a bude pro vás přirozená.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?