Proč dělat kardio i v objemovém procesu?

Sandra pro Alfit blog 24.02.2022

Hlavní podstatou objemového cvičení je silový trénink. Pevnou součástí tréninkového plánu by však měla být i pravidelná kardio aktivita, která je v objemové fázi rovněž velmi důležitá, a to hned z několika exaktních důvodů.

Snižuje podíl tukové tkáně

Tuk se řadí mezi jedny z nejaktivnějších tukových žláz, avšak bohužel neprodukuje hormony, které bychom v procesu budování svalové hmoty nějakým způsobem využili. Je logické, že čím větší množství tuku je v našem těle uchováno, tím náročnější bude cesta za budováním svalové hmoty, což platí u úplně každého sportu. Každý z nás by se měl tedy snažit udržovat se pod hranicí 15 % tuku v těle, k čemuž vám nejvíce pomohou pravidelné aerobní aktivity jako je běh na běžeckém pásu, jízda na rotopedu či cyklotrenažéru a spoustu dalších. Během provádění dané kardio aktivity se totiž začne tuk využívat jako hlavní energetický zdroj.

Napomáhá rychleji využívat tuk

S pravidelným kardio tréninkem taktéž souvisí i hospodárnost těla, a to v podobě šetření svalového glykogenu a využití jej namísto tuku. Čím budete aerobně adaptovanější, tím dříve vaše tělo při pohybové aktivitě sáhne po tukových rezervách a nebude čerpat vlastní glykogen jako energetický zdroj až do chvíle, kdy jej využijete nejefektivněji. Jednoduše řečeno, trénovaný jedinec, jehož aerobní aktivita trvá 20 minut, může mít stejný tukový výdej jako netrénovaný jedinec, který provádí aerobní aktivitu trvající 40 minut.

Udržuje vyšší aerobní výkonnost

Aniž bychom si to uvědomovali, výkonnost nás ovlivňuje nejen při cvičení, ale i v běžném životě při konání různých aktivit. Pravidelné kardio cvičení nám tedy pomůže zvládat mnohem více aktivit související s denními potřebami, ale rovněž ji využijete i u objemového tréninku, jelikož i zde platí stejné pravidlo. Čím větší výkonnost budete mít, tím větší zátěž u objemového cvičení zvládnete, jelikož budete moci prodýchat svalové tkáně na úplné maximum.

Zvyšuje oxidační kapacitu svalů

Tady už postoupíme o kus dál, a to na úroveň fyziologie svalové tkáně. Již zmíněná oxidační kapacita svalů znační, že jsou svaly jednak schopny využít živiny, jež jsou k dispozici pro daný výkon, mnohem efektivněji. Zároveň s oxidační kapacitou souvisí i to, že se začne vaše svalová hmota o mnohem lépe prokrvovat.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?