Výzvy, které stojí za to překonat

Sandra pro Alfit blog 11.02.2022

Až teprve při snaze překonání různých výzev si mnoho z nás sáhne na hranice svých možností. V dnešním článku jsme si pro vás připravili čtyři výzvy, kterými bezpochyby uspokojíte svou soutěživost.

Jak dlouho vydržíte setrvat v planku?

Bez planku by to zkrátka nebyl ten správný seznam výzev, a proto se do něj pustíme hned na samotném začátku. Je to jeden z nejlepších způsobů, jak zjistit, jestli se zlepšujete, ale pozor. Ještě předtím, než se pustíte vstříc odporu gravitace, ujistěte se, že jej provádíte se správnou technikou. Umění totiž není přetrvat v planku za pomocí všemožného kroucení 5 minut, ale mnohem efektivnější je vydržet kratší dobu se správnou technikou po celou dobu cviku. Světový rekord zdolal Australan Daniel Scalli, který zvládnul setrvat v planku 9,5 hodin, což je bezpochyby pro každého z nás neuvěřitelné. Nebojte se, vydržet takovou dobu není cílem dnešní výzvy. Postačí, když trumfnete na svých stopkách 3 minuty. Teď si možná říkáte, že na tom není nic těžkého, ale věřte nebo ne, dá vám to pěkně zabrat.

Kam až zvládnete doveslovat?

Veslování je druh pohybové aktivity, které se mnoho cvičenců neustále vyhýbá. Přitom se jedná o velmi účinnou aktivitu pro spalování tuků a zapojení celého těla. Už jen z toho důvodu, že k veslování potřebujete zapojit mnoho svalů, bude tato výzva o něco náročnější. Hodinový rekord ve veslování má hodnotu 17,6 kilometrů. Pokud byste chtěli tento rekord překonat, nejspíš bude potřeba trochu potrénovat. Prozatím ale můžete zkusit zdolat o něco reálnější cíle. Co takhle odveslovat 1000 metrů za 3 minuty a 30 sekund? Zvládnete to?

Jak dlouho dokážete odolávat gravitaci?

Pojďme se zaměřit na část rukou, které se pravděpodobně běžně věnovat nebudete. Jedná se o sílu úchopu a předloktí, co už napovídá, že váš čeká vis na hrazdě. Jestliže doma nemáte hrazdu na cvičení, stačí si najít něco dostatečně vysokého a bezpečného, za co se budete moct celou svou váhou pověsit. Jakmile budete připraveni, zavěste se oběma rukama, nohy prověste a pokuste se vydržet co nejdelší dobu. Světový rekord překonal norský vozíčkář, který ve visu na hrazdě vydržel 16 minut a 3 sekundy. Troufli byste si?

Vydržíte několik minut ve dřepu?

Tento cvik, stejně jako ty předchozí, spočívá v tom, jak dlouho vydržíte setrvat v jedné pozici. Polohu tohoto cviku můžeme přirovnat k sezení na židli, avšak bez židle, neboť je potřeba opírat se zády o zeď. Každý, kdo tento cvik už zkoušel, ví, že to není ani trochu jednoduché a po chvilce začnete pořádně cítit, jak svaly nohou pracují. Zkuste setrvat v této poloze alespoň 2 minuty, aniž by se ruce opíraly o nohy. Pokud zvládnete 2 minuty bez problémů, zvyšte si dobu cviku. A co víte? Třeba se s tímto cvikem do knihy rekordů zapíšete právě vy.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?