Cvičení na posilovací věži

Sandra pro Alfit blog 30.07.2021

Na posilovací věži můžete provádět celou řadu cviků od těch jednodušších, až po ty komplikovanější. Efektivně posílite celé tělo naprosto přirozeným pohybem a pouze na jednom stroji. 

Cvičení na posilovací věži

Pokud jste si pořídili posilovací věž do své domácí posilovny, snažte se využít celého potenciálu, který vám věž nabízí. Neomezujte se pouze na jeden či dva cviky, ale procvičte všechny možné svaly a partie těla hned několika různými způsoby. Jelikož je posilovací věž universální a nabízí vám spoustu možností, můžete provádět cviky jak jednodušší, což mohou využít začátečníci, ale zaměřit se můžete i na komplikovanější cviky, které zase jistě ocení zkušení sportovci. Vzhledem k tomu, kolik možností získáte s posilovací věží, nebudete potřebovat již žádné jiné stroje a pomůcky, jelikož můžete procvičit celé tělo mnoho způsoby a pouze na jednom stroji.

Počet opakování a série

Stejně tak jako u každého cvičení, tak i u posilování je důležitá pravidelnost. Počet sérií a opakování jednotlivých cviků je zcela individuální, jelikož záleží na spoustu okolnostech jako je fyzická kondice daného jedince, cíl, ale záleží i na tom, s jakou intenzitou budete váš trénink absolvovat a jaké cviky budete provádět. Nejčastěji však bývají tři až čtyři série a osm až deset opakování jednotlivých cviků. Vám to ovšem může vyhovovat úplně jinak, a proto je ideální přijít na to, co je přímo pro vaše tělo nejefektivnější. Pokud bude váš trénink s posilovací věží zaměřený na opravdu velkou zátěž, snižte si počet sérií. Pokud naopak budete cvičit s menší zátěží, můžete si odcvičit více sérií.

Jak zvýšit obtížnost cviků na posilovací věži?

Postupem času si vaše tělo zvykne na zátěže, s kterými pravidelně posilujete a bude je zvládat bez problémů. Aby bylo posilování na věži stále tak účinné, bude potřeba navýšit obtížnost cvičení. Velkou výhodou posilovací věže je, že ke zvýšení úrovně tréninku nebudete potřebovat žádné další náčiní, ale nejčastěji je zátěž řešená cihličkami, které jsou vždy součástí zařízení a naleznete jej v zádní části posilovacího stroje. Čím obtížnější trénink si budete chtít odcvičit, tím větší množství cihliček si nastavíte.

Regenerace

Na posilovací věži lze provádět nespočet množství cviků na všechny svalové partie. Některé části těla lze sice procvičovat každý den, ale doporučujeme si dát mezi stejnými svalovými partiemi minimálně denní pauzu. Nejprve se zkuste zaměřit na horní část těla a další den na dolní svalové partie. Je dobré si uvědomit, že svaly nerostou během toho, co posilujete, ale až ve fázi odpočinku po tréninku. Proto je potřeba nepodceňovat regeneraci a věnovat svému tělu dostatečný odpočinek pro zotavení. Svaly se zregenerují a získáte sílu na další trénink plný výzev. 

Co by Vás ještě mohlo zajímat?