Jak u cvičení nespadnout do stereotypu?

Sandra pro Alfit blog 16.01.2022

Režim a pravidla dávají našemu životu řád, díky kterému všechno lépe zvládáme. U tréninku však může takový systém vést k nudnému stereotypu a zrátě motivace, což je u cvičenců poměrně bežná záležitost.

Zařaďte každý týden nový cvik

Jestliže budete každý svůj trénink provádět jedny a ty samé cviky, nejen že se cesta za vysněnými výsledky může výrazně zpomalit, ale je hodně pravděpodobné, že se pro vás cvičení stane jedním velkým a nudným stereotypem. Osvědčený způsob, jak tomu zabránit, je přijít každý týden s novým cvikem, který jste ještě nikdy neprováděli. Správnou techniku cviku si předem nastudujte a nahraďte jim pohyb, který na danou partii těla děláte běžně.

Zkuste se každý trénink v něčem zlepšit

Každý trénink by měl obsahovat alespoň jeden cvik, ve kterém se zkrátka budete snažit pořád zlepšovat a dosahovat lepších výsledků než v minulých trénincích. Nemusí se vůbec jednat o nějak zvlášť velké pokroky. Jako ukázkový příklad může sloužit běh na běžeckém pásu, kdy se můžete pokusit danou vzdálenost zaběhnout s o něco lepším časem. U silového tréninku zkuste namísto deseti opakování daný cvik s totožnou zátěží provést jedenáctkrát. Jednoduše řečeno, překonávání byť minimálních hranic trénink od tréninku má velký psychologický význam.

Zapisujte si své výkony

Tato metoda zapisování velmi úzce souvisí s předchozími řádky. Jak již bylo jednou zmíněno, motivujte se k předvedení lepšího výkonu a dosáhnutí lepšího výsledku něž v předešlém tréninku. Ne vždycky se samozřejmě povede překonat tehdejší výsledky, neboť samotné zlepšování může být někdy i velmi dlouhodobý proces. Abyste měli vždy o svých pokrocích jasný přehled, každý váš i malý krok v před si někam poznamenejte. Sami pak na vlastní oči uvidíte, jak velký kus cesty jste ušli, což vás zároveň namotivuje. Není totiž lepší motivace než vidět sebe v lepší formě.

Kombinujte pohybové aktivity

Provádíte několikrát do týdne jednu a tu samou pohybovou aktivitu? Není divu, proč se vaše počáteční radost a motivace přehoupla do jednoho velkého a fádního stereotypu. V dnešní době přitom existuje nekonečně mnoho pohybových aktivit, díky čemuž máte nespočet možností, tak proč toho nevyužít? Kombinujte klidně všechny možné aktivity, začnete se vnímat jako všestranného sportovce a váš trénink už nikdy nebude stereotypní. Naopak, každé cvičení bude úplně jiné a plné očekávání.

Změňte myšlení

Udržet motivaci je jediná dlouhodobě udržitelná možnost, jak pokračovat v aktivním životním stylu. Současné studie i příběhy z praxe dokazují, že motivaci nejlépe udržíme tak, že se při cvičení budeme snažit vyhnout všemožným stereotypům. Ty ovšem mohou u cvičení vzniknout poměrně snadno, proto se snažte dbát na to, aby vás zdravý životní styl bavil. Nebojte se tedy dělat v trénincích různé změny a zkoušet nové věci, neboť to je ta nejlepší možná cesta, jak u zdravého života setrvat co nejdéle.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?