Je lepší běžecký pás nebo eliptický trenažér?

Sandra pro Alfit blog 02.02.2022

Zvažujete koupi kardio přístroje, ale stále se nemůžete rozhodnout, zda se přikloníte k běžeckému pásu nebo eliptickému trenažéru? Nejvíce bude samozřejmě záležet na osobních preferencích, ale my jsme si pro vás připravili spoustu dalších faktorů, které vám v rozhodování udělají jasno. 

Běžecký pás

Je to dokonalý simulátor běhu a chůze a mezi kardio trenažéry má bezpochyby své pevné a neotřesitelné místo. Vzhledem k tomu, že chůze a běh jsou pro naše tělo zcela přirozené aktivity, tak za pár chvil budete vědět, jak na něm cvičit. Na běžeckém pásu zapojíte především spodní část těla, kam řadíme lýtka, hamstringy a čtyřhlavý sval stehenní, avšak běh zároveň vyžaduje i zapojení trupu, a tudíž se aktivují i břišní svaly. Chůze i běh na běžeckém pásu pomáhají napumpovat srdcový rytmus a aktivují plíce, což zlepšuje zdraví srdcových svalů a zvyšuje krevní oběh.

Kdy vybrat běžecký pás?

Oproti eliptickému trenažéru má běžecký pás více možností nastavení pro intervalový trénink, a pokud máte v plánu se tomuto druhu cvičení věnovat, bude pro vás lepší volbou právě běžecký pás, na kterém můžete měnit jak rychlost běhu, tak i stoupání běžecké plochy. Běžecký pás je samozřejmě vhodný pro vášnivé běžce, ale i pro začátečníky, kteří chtějí absolvovat běžecký trénink bez ohledu na rozmary počasí. Ocení jej ale i osoby, kterým se hromadí tuk v dolní části těla, neboť vám jej běžecký pás pomůže zklikvidovat.



Eliptický trenažér

Při cvičení na eliptickém trenažéru simulujete chůzi na schodišti, chůzi samotnou a běh, aniž by byl způsoben nadměrný tlak na klouby. Oproti cvičení na běžeckém pásu se zde nejedná o přirozený pohyb těla, poněvadž nohy stávají trvale na nášlapných plochách pedálu. To však eliminuje prudký došlap nohou a z toho plynoucí otřesy kloubů. Oproti ostatním kardio trenažérům nabízí možnost zapojit většinu svalových skupin najednou. Zatíženy jsou nohy, boky a hýždě, ale pokud do cvičení zapojíte i paže, posílíte současně i ramena, prsa a záda.

Kdy vybrat eliptický trenažér?

Eliptický trenažér je vhodný pro profesionální sportovce s velkými cíli, ale i pro cvičence, kteří ocení trénink šetrný vůči kloubům, trpí artrózou, hendikepem nebo jiným zdravotním problémem a to až do vysokého věku. Cvičení na eliptickém trenažéru je jedno z nejbezpečnějších cvičení vůbec, a proto se také často používá u rehabilitací. Pořízení eliptického trenažéru přichází v úvahu i tehdy, pokud trpíte nadváhou, neboť pro vás bude cvičení komfortnější a jednodušší než na běžeckém pásu.

Spálíte více kalorií na běžeckém pásu nebo na eliptickém trenažéru?

U běžeckého pásu si můžete nastavit rychlost běhu a v závislosti na modelu i úhel stoupání běžecké plochy. Naproti tomu u eliptického trenažéru lze měnit pouze odpor setrvačníku. Z tohoto důvodu můžete provádět na běžeckém pásu náročnější intervalový trénink. Na druhou stranu, na eliptickém trenažéru procvičíte o dost více svalových skupin. Nelze tedy jednoznačně sdělit, s kterým strojem spálíte větší množství kalorií, neboť se vše odvíjí i od toho, zda techniku cvičení provádíte správně a s jakou intenzitou.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?