Jak často cvičit pro růst svalů?

Sandra pro Alfit blog 29.01.2022

Tuto otázku si dříve nebo později položil každý cvičenec, jehož cílem je nabrat svalovou hmotu. Pro optimální růst svalů je ale mnohem důležitější skladba samotného tréninku, nikoliv frekvence cvičení.

Jak často cvičit pro růst svalů?

Mnoho cvičenců se stále drží pravidla, že čím více budou cvičit, tím lepší výsledky a větší svaly budou mít. To ale není tak úplně pravda, poněvadž nejdůležitějším kritériem pro optimální růst svalů je skladba tréninku, nikoliv frekvence cvičení. Jednoduše řečeno, záleží především na tom, jak si svůj trénink naplánujete, promyslíte a pak, jak si přizpůsobíte počet tréninků. Jestliže se věnujete cvičení 3x týdně, je lepší zařadit trénink celého těla. Naopak, v případě intenzivnějších a častějších tréninků už se nabízí možnost rozdělit si trénink dle jednotlivých partií. Samotná otázka, jak často cvičit pro optimální růst svalů je velmi individuální a také záleží primárně na vašich časových možnostech.

Plánování tréninku

O něco efektivnější je samozřejmě forma častějších tréninků rozdělených dle jednotlivých partií, ovšem o to poctivější by mělo být samotné naplánování a především regenerace. V žádném případě by nemělo dojít k posilování těch samých svalových partií bez odpočinku. Pokud se tedy věnujete cvičení například 5x - 6x týdně, rozvrhněte si svůj cvičební plán tak, aby každá namáhaná část těla měla čas na to si odpočinout. Pokud vám to časové možnosti neumožňují a preferujete spíše trénink 3x týdně, i zde dochází k růstu svalů, a tudíž stejně jako u vyšší frekvence tréninků, by se měla dodržovat správná doba regenerace.

Spánek, jídelníček a pitný režim

Spánek, strava a pitný režim jsou nejdůležitější faktory, které ovlivňují regeneraci a ta je hraje v plánování počtu i skladby tréninků velkou roli. Budete-li cvičit častěji, je logické, že vaše tělo bude vyžadovat vetší příjem kalorií a budete muset klást i větší pozornost odpočinku. Taktéž by se v žádném případě neměl opomíjet pitný režim, který by se měl pohybovat zhruba okolo 30 ml a při zvýšené zátěži až 45 ml na kilogram tělesné hmotnosti během dne. 

Pomůcky a doplňky

Svou roli v regeneraci samozřejmě hrají i různé doplňky. Konkrétně vám mohou pomoci BCAA, protein po cvičení, vitamíny a minerály, které jsou pro tělo po velkém množství vydané energie velmi důležité. Co se týče urychlení regenerace, výborným pomocníkem může být masážní pistole Tunturi, což je moderní zařízení, které vám pomůže docílit maximální regenerace svalů po sportovním výkonu, a to za poměrně krátkou dobu.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?