Co se stane s vaším tělem, když začnete běhat?

Sandra pro Alfit blog 13.02.2022

Běh je skvělým prostředkem pro zlepšení našeho zdraví, neboť přináší našemu tělu a mysli samá pozitiva, která pocítíte už po prvních kilometrech. To je také důvod, proč běhání propadá stále více jedinců.

Zlepší se funkce srdce

Mnoha výzkumy již bylo dokázáno, že běh je jeden z nejlepších způsobů, jak zlepšit funkci kardiovaskulárního systému, a to ať běháte venku nebo na běžeckém pásu. Z krátkodobého hlediska běhu se zvýší srdeční výdej, a tudíž i krevní tlak, avšak tělo se postupem času běžeckým tréninkům přizpůsobí. Díky tomu pak budete mít nižší klidovou frekvenci, a o to silnější srdce. Typičtí běžci mají zpravidla pomalejší klidovou tepovou frekvenci a nepřímo vysokou maximální spotřebu kyslíku, což snižuje riziko srdečních chorob. Zároveň vaše srdíčko zvládne mnohem větší zátěž než někdo, kdo se žádnému sportu nevěnuje.

Prospěje to kostem a svalům

Dalším hlavním přínosem pravidelného běhání je budování a udržení silných kostí a svalů. Na internetu velmi často kolují bludy, jejichž tvrzení zní, že běh zatěžuje pohybový aparát a kosti. V tomto případě zcela platí, že opak je pravdou. Pravidelný běh posiluje vazy, šlachy, zabraňuje řídnutí kostí, a především snižuje riziko vzniku osteoporózy, což je poměrně časté onemocnění projevující se postupným řídnutím kostní tkáně. Takové onemocnění se nejčastěji objevuje v pozdějším věku, ovšem mladí lidé tomu mohou pravidelným běháním předejít, své kosti dostatečně posílit a usnadnit si svůj pozdější život.

Budete lépe spát

Každé cvičení člověku napomůže k lepšímu odpočinku a ani u běhu tomu není jinak. Kvalita spánku se pravidelným běháním výrazně zlepší, jelikož vydaná energie během spánku způsobí regenerační procesy, které jsou pro každého z nás neuvěřitelně důležité. Ten, kdo má potíže týkající se častého probouzení nebo nekvalitního spánku, rozhodně by měl do svého života zařadit běh či jiný pohyb.

Zlepší se funkce mozku

Budete-li se pravidelně věnovat běhu, výrazně se zlepší i fungování vašeho mozku, poněvadž to spolu poměrně úzce souvisí. Při běhání zapojujete celé tělo, díky čemuž začne mnohem lépe proudit krev do mozku, a to jej udržuje zdravý. Zároveň zabraňuje odumírání mozkových buněk, což velmi příznivě působí na naši paměť. Mozek navíc bude po běhání mnohem bdělejší a vy výrazně produktivnější, ať už v práci nebo ve svém volném čase. To je důvod, proč se doporučuje běhat nejlépe v ranních hodinách, kdy je celý den před námi a máme možnost veškerá pozitiva využít.

Budete šťastnější

Běh má skutečně velmi dobrý vliv na naši psychiku, potlačuje negativní jevy i emoce a často nám pomáhá se z nepříjemných nálad jednoduše vyběhat. Našemu psychickému zdraví výrazně přispěje i to, že se z těla při běhání začnou vylučovat látky, které můžete rovněž znát pod výrazem endorfiny. Jedná se o hormony štěstí, které vám ihned zlepší náladu a sníží různá napětí. Je to tedy ideální způsob, jak zapracovat na fyzickém, ale i psychickém zdraví.Běh je skvělým prostředkem pro zlepšení našeho zdraví, neboť přináší našemu tělu a mysli samá pozitiva, která pocítíte už po prvních kilometrech. To je také důvod, proč běhání propadá stále více jedinců.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?