Jak správně udržovat běžecký pás?

Sandra pro Alfit blog 13.05.2021

Správná a pravidelná údržba vašeho běžeckého pásu je velice důležitá. Můžete tak svému pásu prodloužit životnost o podstatně delší dobu.

Proč je důležité udržovat svůj běžecký pás?

I o běžecký pás je potřeba se důkladně starat, aby byl váším dlouhodobým společníkem Pokud se budete údržbě svého pásu věnovat, můžete si ho užívat po celá léta. Vzhledem k tomu, že do běžeckého pásu investujete většinou větší peněžní částku, tak určitě budete chtít, aby byl vaším fitness společníkem co nejdéle a aby fungoval stejně tak dobře, jako na začátku. Právě správnou údržbou svému běžeckému pásu můžete prodloužit životnost o znatelně delší dobu. Špatně udržovaný běžecký pás se může velmi rychle opotřebit a životnost se podstatně zkrátí.

Čištění běžeckého pásu

Běžecký pás je potřeba vyčistit po každém jeho použití. K vyčištění běžeckého pásu můžete použít vlhký hadřík, kterým běžecký pás po cvičení otřete. Soustřeďte se především na oblasti, které jsou v přímém kontaktu s potem, např. madla. Aby mechanismus běžeckého pásu měl správný chod, je ideální jednou za 1-2 týdny běžecký pás zbavit prachu a nečistot, které by mechanismus mohly zanášet. K tomu můžete použít utěrku na prach nebo klasický vysavač. Co se týče umístění běžeckého pásu, tak i kolem stroje by se mělo udržovat čisté prostředí. O to méně práce pak budete mít s čištěním běžeckého pásu, jelikož se na něm nebude usazovat tolik nečistot. 

Promazání běžeckého pásu

V první řadě nezapomeňte odpojit běžecký pás ze zásuvky a následně uvolněte pás dle pokynů v návodu u běžeckého pásu, což vám umožní ho nadzvednout a nanést na něj mazivo. Na jedné straně pás nadzvednete, nanesete mazivo a poté opakujte to samé i na druhé straně. Zapojte běžecký pás do zásuvky a zapněte ho s pomalou rychlostí, čímž se mazivo rozprostře po celé ploše pásu. Na závěr po stranách přebytečné mazivo setřete a snažte se, aby se mazivo nedostalo přímo na běžecký pás. Budete-li toto provádět preventivně každé 3 měsíce, můžete se těšit na dlouhodobé a bezproblémové fungování.

Kontrola stavu běžeckého pásu

S ohledem na dlouhodobé používání, a především na vaši bezpečnost je důležité běžecký pás pravidelně kontrolovat. Po cca 10 hodinách provozu pro jistotu zkontrolujte, jestli nepotřebují například dotáhnout nějaké šrouby, protože se může při pravidelném používání stát, že se nějaký šroubek povolí. Také raději vždy zkontrolujte, zda je pás stále vyrovnaný a vycentrovaný. Je možné, že se v průběhu používání může pás posunout, což by narušilo jeho funkčnost. V případě, že by se vám to stalo a pás by byl např. mírně vpravo, otočte levým šroubem umístěným v zádní části běžeckého pásu, čímž pás vrátíte zpět do středu. Nastane-li opačná situace, otočte šroubem pravým. 

Co by Vás ještě mohlo zajímat?