Jak poznat vyhoření v rámci cvičení?

Sandra pro Alfit blog 24.01.2022

Pokud se musíte dennodenně přemlouvat k tréninku, ztrácíte motivaci a jste vyčerpaní, zbystřete. Může se totiž jednat o vyhoření, které se projevuje několika nepříjemnými způsoby. 

Nechuť ke cvičení a ztráta motivace

Každý den zkrátka není posvícení a proto mít pocit, že trénink za nic moc nestál je zcela normální. Ovšem, pouze v případě, že tento jev netrvá dlouhodobě a opakovaně. Ruku v ruce s tímto uvažováním jde i ztráta motivace, výkonu a pokud je nechuť ke cvičení příliš silná, často dochází i k vynechávání naplánovaných tréninků. Abyste dosáhli vysněných výsledků, pravidelnost tréninků je samozřejmě nezbytná, o tom žádná, ale pokud máte už předem nepříjemný pocit z nadcházejícího tréninku, není vhodným řešením se do něj opakovaně nutit a ještě více si jej zprotivit. Vyzkoušejte proto úplně jiný druh pohybové aktivity a objevte radost z jiného pohybu, vždyť možností máte nespočet.

Jste podráždění a náladoví

Všichni máme někdy den, kdy se cítíme podráždění a vyvede nás z míry doslova každá drobnost. Pokud však tímto stavem trpíte v horizontu několika týdnů či měsíců, může to být pravděpodobně důsledkem vyhoření. To se samozřejmě může velmi snadno přenést z aktivního života do osobního a z toho důvodu je potřeba tento problém řešit komplexně. Nebojte se si dát od cvičení na chvíli pauzu a pokuste se především zaměřit na to, čím mohou být vaše pocity zapříčiněny a předejděte tak budoucím problémům.

Trénink vás ubíjí

Každý z vás jistě zažil pocit, kdy jste po skončeném tréninku měli ještě tolik energie, že byste si střihli navíc maraton. Nebo určitě znáte to, když se pustíte do tréninku s hlavou plnou problémů a nepříjemných myšlenek a po cvičení se jako zázrakem vypaří. Za těmito pozitivními pocity stojí hormony štěstí, které se uvolňují při intenzivnějším tréninku. Problém ale přichází ve chvíli, kdy se po skončení tréninku cítíte znatelně hůř než před jeho začátkem, neboť to může být příčinou přetrénování. V tomto okamžiku je nejdůležitější zvolnit a zhodnotit, zda máte ve svém tréninkovém plánu vyhrazen dostatečný čas pro odpočinek a regeneraci. Odpočinek je nedílnou součástí celého tréninkového plánu a jeho nedostatek často bývá příčinou toho nepříjemného pocitu po tréninku.

Cítíte se být pod tlakem

Nikomu není příjemné dělat něco pod tlakem a u vyhoření v rámci cvičení se tak děje. Znáte ten vnitřní hlas, který tvrdí, že ten dnešní trénink zkrátka musíte odjet, ať se děje, co se děje? Pokud ano, pokuste se tento hlas potlačit, poněvadž nemusíte dělat vůbec nic, na co nemáte náladu. Pokud se dnes na cvičení necítíte, ale zároveň nechcete celý den prolenošit v posteli, najděte si jinou aktivitu, která vám přinese radost a nenechte si zkazit cvičení nucením se do bezpodmínečných výkonů.

Jste vyčerpaní

Dlouhodobé vyčerpání úzce souvisí s vyhořením a rozhodně nepřináší žádná pozitiva. Vyhoření u cvičení hrozí každému, kdo nedbá na dostatečný odpočinek. V tomto případě se nejedná o fyzickou, ale o psychickou únavu, která často způsobuje již zmíněnou ztrátu motivace a nechuť ke cvičení. Proto odpočívejte, ať už tato rada zní sebevíc jednoduše. Kvalitní odpočinek jde s tréninkem ruku v ruce a jeden bez druhého nemohou existovat. Jen těžko totiž dosáhnete svých cílů bez regeneračního procesu.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?