Jak funguje svalová paměť?

Sandra pro Alfit blog 19.12.2021

Lidé se mnohdy domnívají, že jakmile přestanou na delší dobu cvičit, všechny své těžce vydřené svaly ztratí a budou muset začínat od úplného začátku. Právě díky svalové paměti to v zásadě nemusí být pravda.

Svalová paměť

Při intenzivním tréninku se značné množství našich svalových vláken potrhá a svaly se následně na danou zátěž adaptují, díky čemuž se stávají postupně většími a silnějšími. Otázkou ale je, co se se svaly stane, pokud se po delší pauze k cvičení vrátíme. Jestliže jste před pauzou cvičili již delší dobu, pravděpodobně máte vybudovaný svalový základ, který souvisí s již zmíněnou svalovou pamětí. Je evidentní, že po dlouhé pauze necvičení se mohou svaly zmenšit, ovšem moc dobře si pamatují svůj původní objem. Jakmile se vrátíte k pravidelnému cvičení, nebude náročné se dostat zpět do původní formy.

Jak zachránit svaly po delší pauze necvičení?

Prvních pár týdnů po návratu se zpravidla doporučuje provádět 3x týdně trénink celého těla, jelikož by bylo zcela zbytečné, pustit se do procvičování jedné partie pomocí třeba pěti cviků. To nejdůležitější je, zaměřit se na správnou techniku a provedení cviků. Určitě se hned ze začátku nepokoušejte zvedat nesmyslně těžké váhy, jelikož byste mohli přijít k nepříjemnému zranění. Zaměřte se spíše na středně náročné cviky, abyste své svaly dostatečně probrali a zároveň je zvládli provádět se správnou technikou. Samozřejmostí včetně tréninku je i kvalitní strava a dostatečný příjem všech důležitých živin a minerálů.

Jak vylepšit svalovou paměť?

Každý z nás je úplně jiný, a tudíž na každého mohou fungovat zcela jiné strategie a pravidla. Existuje však pár tipů, které budou fungovat na každého z nás. Všichni víme, že opakování je matka moudrosti a totéž platí i v případě vylepšení svalové paměti. Jednoduše řečeno, daný pohyb musíte neustále opakovat, neboť náš mozek, a tím pádem i svaly zvládnou tuto činnost rychleji zpracovat. Největší kámen úrazu je však technika cvičení, která je v případě častého opakování daného cviku náramně důležitá. Svalová paměť totiž neumí rozlišit, zda vykonáváte daný cvik správně nebo ne. Jakmile jej budete provádět s nesprávnou technikou, váš nervový systém včetně síly si na tuto techniku navykne i přes to, že to pro vás může být zcela neefektivní a mnohdy i nebezpečné. Naučte se proto v první řadě správnou techniku daného cviku a teprve poté se zaměřte na zlepšení svalové paměti.

Kdy můžeme očekávat návrat svalů?

Na dřívější úroveň se po opětovaném zapojení do tréninku dostanete poměrně rychle. Přesný časový interval návratu svalů vám sice nikdo nesdělí, ale bude se pohybovat v horizontu týdnů až měsíců. Roli bude hrát především také to, kolik svalů jste předtím měli a jak dlouho pauza od cvičení trvala. Co vám ale můžeme s jistotou sdělit je, že návrat svalů bude mnohem rychlejší, než když jste svaly budovali na úplném začátku.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?