Jak ovlivňuje cvičení naše zdraví?

Sandra pro Alfit blog 24.08.2021

Cvičení nemá pouze estetický význam, ale má ohromně příznivý vliv na naše zdraví. Je to jedna z nejjednoduších prevencí před vznikem různých onemocnění, a to jak fyzických, tak i psychických.

Zlepšení kardiovaskulárního zdraví

Pravidelným cvičením výborně vybudujete svou fyzickou kondici. Vaše kondice a výkonnost se projevuje na stavu oběhové soustavy, díky čemuž vaše srdíčko zvládne mnohem větší zátěž než někdo, kdo se žádnému sportu ani pohybu nevěnuje. Cvičení posiluje srdce a napomáhá mu pumpovat krev do celého těla, čímž se sníží krevní tlak a tepny se udržují čisté bez cholesterolu.

Zlepšení zdraví mozku

Pravidelný pohyb velice přispívá i pro zdraví vašeho mozku, a navíc chrání vaši paměť. Cvičením se výrazně zlepší proudění krve do mozku, díky čemuž se udržuje váš mozek zdravý. Zároveň zabraňuje odumírání mozkových buněk, a to pomáhá chránit paměť. Pravidelný pohyb vám navíc pomůže být mnohem produktivnější jak v práci, tak i ve volném čase, jelikož je mozek po pohybu bdělý a je více připravený soustředit se. 

Pomáhá bojovat proti nemocem

Budete-li pravidelně vykonávat pohybové aktivity, můžete tak předejít závažným chorobám, které mohou vznikat v důsledku obezity. Může se jednat například o cukrovku, oběhová onemocnění, vysoký krevní tlak a spoustu jiných. Pravidelné cvičení snižuje i riziko srdečního onemocnění, hladinu cholesterolu a posiluje imunitní systém. Sníží se množství tělesného tuku a zároveň se zvýší energetický výdej, což znamená, že vám cvičení pomůže udržovat váhu či redukovat nadváhu. Pohyb také přispívá k prevenci nádorových onemocnění a posiluje kosti.

Redukuje stres a má příznivý vliv na psychické zdraví

Pohyb má opravdu velmi dobrý vliv na psychiku a potlačuje negativní jevy a emoce, jako je úzkost a nesoustředěnost. Je to tedy velice dobrý způsob, jak bojovat proti stresu. Během cvičení jednak zapomenete na starosti, budete klidnější a mnohem lépe budete řešit stresové situace, což velmi prospěje především vašemu psychickému zdraví. Cvičením navíc dokážete odvrátit i případné deprese. U každého sportu, ať je to běh na běžeckém pásu, jízda na cyklotrenažéru nebo silový trénink s činkami, tak se vylučují látky, kterým se říká endorfiny. Jedná se o hormony štěstí, které vám ihned zlepší náladu a sníží různá napětí.

Pomáhá od bolestí při každodenních činnostech

Jakmile začne vaše tělo překonávat odpor, podobně jako u silového cvičení, zabírají vám různé svalové skupiny. Každý z nás velmi často dělá pohyby, které bereme jako samozřejmost. Může se jednat o chůzi, vstávání, různá otáčení se a ohýbání. Pokud takové pohyby provádíte s bolestmi a cítíte, že máte ztuhlé svaly, provádění nějaké sporovní aktivity vám pomůže se takových nepříjemností zbavit. Pravidelné cvičení vám navíc také pomůže zvládnout větší váhy, které jsou někdy potřeba zvedat i během každodenních činností. Jednoduše řečeno, cvičení vám usnadní veškeré každodenní pohyby.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?