Zdravý pohyb v každém věku

Sandra pro Alfit blog 22.08.2021

Velké množství lidí ve vyšším věku na pohyb rezignuje, a to i přesto, že může výrazně ovlivnit kvalitu života. Senioři by si měli vybírat takové aktivity, u kterých se příliš nevyčerpají, ale které jim do života přinesou zdravý a přirozený pohyb. Takové požadavky splňuje hned několik domácích trenažérů.

Recumbent

Jedním z nejlepších trenažérů pro seniory je recumbent neboli horizontální rotoped. Pro starší osoby je tento cvičící trenažér vhodný proto, že poskytuje opravdu pohodlný posed s opřenými zády. Jednoduše si přizpůsobíte madla a sedlo dle vašich potřeb, díky čemuž dosáhnete přirozené a pohodlné pozice. Senioři se nemusejí obávat ani ze samotného nastupování a vystupování, jelikož je velice komfortní. Pro větší bezpečnost je možné využít madla, kterých se po dobu tréninku lze přidržovat. Pokud tedy patříte do vyšší věkové kategorie a chtěli byste neustále udržovat pravidelný a zdravý pohyb, recumbent může být ideální řešení.

Běžecký pás

Mít doma svůj vlastní běžecký pás přináší celou řadu výhod nejen pro seniory. Pro starší osoby je naprosto vhodným pohybem obyčejná chůze, ať už venku, nebo při špatném počasí na běžeckém pásu. Běžecký pás je vhodný pro naprosto každého, kdo chce do svého života zařadit zdravý pohyb, protože existuje spoustu způsobů, jak na něm cvičit. Senioři například využijí především možnost chůze, jelikož by měli vždy trénovat ve volnějším tempu. Pro lepší hlídání správného a vhodného tempa je k dispozici i měření tepu. Zdatnější jedinci si ovšem na pásu mohou dovolit běh v mírném tempu. Pokud by vám začaly docházet síly nebo byste se cítili příliš unavení, jednoduše lze běžecký pás zastavit a odpočinout si.

Eliptický trenažér

Eliptický trenažér je ideální stroj na procvičení celého těla a zaměřuje se na velkou skupinu svalů. Velkou výhodou tohoto trenažéru je, že nezatěžuje klouby, a tudíž je velmi oblíbený i u starších jedinců. Pohyb, který při cvičení na elipticalu vykonáváte, je zcela přirozený, proto na něm dokážou cvičit všechny věkové kategorie. Na eliptickém trenažéru dochází k dynamickému pohybu bez mrtvého bodu, díky čemuž dochází i k minimalizaci zátěže kolen. Pohyb na trenažéru vás nutí mít během celého cvičení vzpřímená záda, tudíž je eliptický trenažér vhodný i pro někoho, kdo bolestmi zad trpí. Lze dokonce i říct, že cvičení na eliptickém trenažéru patří mezi nejbezpečnější.

Rotoped

Rotopedy jsou jednak nenáročné na ovládání a přizpůsobí se prakticky každému uživateli. Při cvičení na rotopedu není nutný dohled trenéra, jelikož i samotné používání je snadné, a tudíž je ideální pro domácí cvičení. Senioři mohou po celou dobu cvičení sledovat důležité informace jako je tep a dle toho řídit svůj trénink. Nastavení zátěže se taktéž bude odvíjet od aktuálního pulsu, což pro někoho může znamenat mírnou zátěž a pro někoho o něco větší.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?