Jak zhubnout a dodržet novoroční předsevzetí?

Sandra pro Alfit blog 01.01.2022

Novoroční předsevzetí si chystá až polovina Čechů, avšak většině vydrží odhodlání pouze pár dnů. Obzvlášť v případě, kdy se jedná o cvičení a držení zdravé stravy. Pokud jste se rozhodli za svá předsevzetí bojovat, přinášíme hned několik užitečných tipů, které vám pomohou vytrvat.

Stanovte si reálný cíl

Prvotní nadšení z Nového roku často vede k nastavení si nereálných cílů, které jsou hlavní příčinou nezdaru. Člověk zkrátka přecení své schopnosti, stanoví si zbytečně vysoké cíle a jakmile se časem ukážou jako příliš vzdálené, máme tendenci se vzdávat. Abyste své předsevzetí v podobě hubnutí nehodili po pár dnech přes palubu, musí být váš cíl reálně dosažitelný a především konkrétní. Předsevzetí v podobě, že chcete zhubnout, je velmi obecné, a proto si zkuste zvolit konkrétní počet kilogramů, které budou vaším cílem shodit. Jakmile si takový novoroční cíl zvolíte, nezapomeňte k němu definovat i termín jeho splnění.

Zařaďte pohyb, který vás baví

Pokud si zvolíte pohyb, u kterého už teď víte, že se do něj budete muset neustále přemlouvat, je velmi pravděpodobné, že vaše novoroční odhodlání příliš dlouho nevydrží. Abyste zhubli, je potřeba se zaměřit především na kardio cvičení, které můžete provádět mnoha způsoby a je jen na vás, jakou formu si vyberete. Zvolte si tedy takovou aktivitu, která vás bude bavit a nebudete se do ní muset zuby nehty nutit. V naší nabídce je k dispozici velká škála kardio trenažérů, u kterých je možnost využít různé tréninkové aplikace. Díky nim vydržíte na svém trenažéru trénovat výrazně déle, neboť se z vašeho kardio stroje stane výkonné, a především zábavné zařízení plné soutěží a výzev.

Jídelníček je základ

Jestliže je vaším novým předsevzetím shodit nadbytečná kila, bez správného jídelníčku to půjde jen těžko, jelikož veškeré proměny jsou doprovázeny změnou v jídelníčku. Změna stravy však hned nemusí znamenat extrémní diety. Naopak, ty jsou z dlouhodobého hlediska kontraproduktivní, a proto se zaměřte spíše na to, aby vaše strava obsahovala dostatek bílkovin, vitamínů a minerálů potřebné pro tělo. Vyzkoušet můžete i známé Paterovo pravidlo 80/20, kdy se 80 % jídelníčku skládá z nutričně bohatých potravin a zbylých 20 % pak můžete využít na nějakou dobrotu. Nezapomeňte však na to, že i zdravý jídelníček se může skládat z chutných potravin, proto nemějte obavu, že od nového roku budete každý den jen na salátech.

Motivujte se

O tom, zda ve svém novoročním předsevzetí uspějete, rozhoduje z určité míry vaše motivace. Vybírejte si spíše malé cíle a radujte se z jejich dosažení, protože tyto postupné malé změny mohou vést k naplnění velkých cílů. Nebuďte k sobě příliš kritičtí, dovolte si i drobné neúspěchy a sledujte především to, jak jste se posunuli. Pokud máte v naplnění svých cílů uspět, musíte se na ně těšit a teprve poté na sobě začnete pozorovat příjemné změny.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?