Co znamená pravidlo 80/20 ve výživě?

Sandra pro Alfit blog 28.12.2021

Určitě mnoho z vás už o Paterově pravidlu slyšelo. Víte ale, co toto záhadné pravidlo znamená? Jedná se o příjemnou změnu jídelníčku, která zkoncuje se začarovaným kruhem drsných diet.

Proč je důležité dodržovat jídelníček?

Jak jistě víte, cvičení je pro dosáhnutí dobrých výsledků velmi důležité, ovšem veškeré proměny v oblasti hubnutí provází i příběh o změně jídelníčku. Pokud hodláte takovou změnu ve svém životě udělat, nemusíte však hned dodržovat extrémní diety či úplně hladovět. Jestliže bude váš přístup k jídelníčku příliš drastický, nejen že u něj dlouhodobě nevydržíte, ale ani z pohledu zdraví vám hladovění nijak neprospěje. Zkuste se namísto přísných diet držet známého Paterova pravidla

Pravidlo 80/20

Mnoho z vás o tomto pravidlu jistě zaslechlo, ale víte v čem spočívá? Je to jednoduché, Jedná se o nastavení stravy, kdy se 80 % jídelníčku skládá z nutričně bohatých potravin, které doplní veškeré látky, které jsou pro zdravý život důležité. Mezi takové potraviny mohou patřit ryby, zelenina, maso, ovoce, vejce atd. Jsou to zkrátka potraviny, které každý z nás zná a jsou běžně dostupné. Zbylých 20 % pak můžete využít třeba na zmrzlinu nebo kus dortu, který na vás čeká v ledničce. Příklad toho, jak by takový jídelníček mohl vypadat, můžete vidět na obrázku.



Proč si dát občas něco, co nespadá do zdravé stravy?

V žádném případě není nic špatného na tom, že si dáte to, na co máte jednoduše chuť. Stále však mějte na paměti, že takové dobroty by měly spadat pouze do 20 % vašeho jídelníčku, obzvlášť, pokud je vaším cílem zhubnout. Je-li tomu tak, i včetně těch 20 % byste stále měli být v kalorickém deficitu, což znamená, že musíte vydat více energie, než přijmete. Pokud byste chtěli svou vydanou energii zvýšit, je potřeba do svého života zařadit více pohybu a nejlépe se zaměřit na různé kardio aktivity. Může se samozřejmě stát, že kalorický deficit nějaký ten den nesplníte, což ničemu nevadí. Neměl by se z toho však stát pravidelný zvyk.

Co si z toho vzít?

Jídelníček zkrátka a jasně hraje v celém tréninkovém plánu obrovskou roli, ale změna stravovacích návyků nemusí vždy znamenat extrémně tvrdá dieta o salátech a mrkvích. Hubnout můžete i s chutným jídlem, a pokud si sem tam dopřejete něco méně zdravého, ničemu to nevadí. Z jednoho muffinu přece znenadání neztloustnete několik kilogramů. Navíc, pokud vám něco dobrého pomáhá překonat období sníženého kalorického příjmu, proč si to nedopřát? Pokud bude 80 % vašeho jídelníčku složeno z bohatých a klíčových živin, není, čeho se obávat.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?