Jak získat motivaci cvičit?

Sandra pro Alfit blog 21.10.2020

Máte snahu o pravidelné cvičení, ale nikdy vám to nevyjde? Důležité je udělat první krok. Abyste mohli začít, potřebujete najít motivaci, což je pro spoustu lidí tou největší výzvou. Pokud najdete něco, co vás motivuje, snažte si tuto myšlenku udržet, protože motivace je to, co rychle ztrácíme. Důležité je myslet pozitivně. Neříkejte si, že se cítíte špatně, protože necvičíte, ale řekněte si, jak skvěle se budete cítit, když si zacvičíte.

První krůčky

Nejtěžší je první krok a to začít. Začněte zlehka a pomalu. Vzhledem k tomu, že vaše tělo není na tento pohyb zvyklé, nebylo by dobré ho hned ze začátku maximálně zatížit. Postupně si zvyšujte délku a obtížnost cvičení. Chcete začít běhat na běžeckém pásu? Začněte zlehka a to na pár minut a při každém tréninku běhání prodlužujte. Důležité je se do toho dostat a zvládnout první krok.

Určete si cíl

Ještě předtím, než začnete cvičit se zamyslete a odpovězte si na otázku proč budete cvičit a čeho chcete docílit.

  • Plnit si svůj cíl - Nic vás nenamotivuje více, než když si určíte svůj cíl. Co vám může ještě pomoct je stanovení konkrétního datumu, do kdy chcete vašeho cíle dosáhnout. Snažte se, abyste v tento den na sobě viděli pokroky, zlepšení a výsledky.
  • Nereálný cíl - Zároveň na sebe ale nebuďte moc tvrdí. Pokud byste si zvolili opravdu nereálný cíl, který by nebylo možné splnit, může to vést i k demotivaci. Cíl je vždy nutné stanovit s ohledem na váš čas, který můžete cvičení věnovat.

Inspirujte se

  • Inspirace v lidech - Najděte si někoho, komu se podařilo dosáhnout cíle, který jste si stanovili, nebo se o dosáhnutí svého cíle pokouší, stejně jako vy.
  • Číst a číst - Přečtěte si nějaké knihy, blogy a spoustu jiných věcí, ve kterých si najdete nějakou inspiraci. Nezapomeňte myslet na to, jaké to bude, až vašeho cíle dosáhnete.
  • Youtube Na této stránce můžete najít spoustu tutoriálů a rad, jak správně a efektivně cvičit doma a co všechno je ke cvičení potřeba. I tímto se můžete nechat inspirovat.

Nové vybavení

Pořiďte si vybavení na cvičení, se kterým budete moct cvičit doma. Takové vybavení nestojí pár korun, tak přece se na něj doma nebudete jen dívat. Můžou to být činky, posilovací věž nebo nějaké hezké oblečení. Uvidíte, že hned co přijdete domů, budete to chtít vyzkoušet. Zároveň vás to ke cvičení nakopne, když už jste za to dali vaše peníze. Tím je první krok splněný.

Podložka

Pokud si řeknete, že budete doma cvičit na koberci, věřte nebo ne, ale moc motivace vám to nepřidá. Pořiďte si nějakou hezkou podložku a vymezte si prostor přímo na cvičení. Bude to pro vás jasný signál a to, že se jde cvičit! Používání podložky je pohodlné, hygienické a více efektivní při cvičení.

Ten skvělý pocit po cvičení

Zapamatujte si ten pocit, po tom, co jste docvičili. Máte radost z toho, že jste pro sebe a své tělo udělali něco přínosného. Každý z nás tento pocit zažil, proto na něj neustále myslete. Nejen, že budete cvičit pravidelněji, ale také intenzivněji. Není nic lepšího, než si po cvičení říct, že jste to poctivě zmákli a že se čím dál víc blížíte k tomu, abyste si splnili váš vysněný cíl.

Teď už stačí pustit si motivační hudbu, vzít si sportovní oblečení a jít na to!

Co by Vás ještě mohlo zajímat?