Jak překonat podzimní únavu?

Sandra pro Alfit blog 24.10.2021

Podzim, sychravé počasí a zkracující se dny doslova nabádají k časté únavě a malátnosti. Je však několik tipů, jak získat dostatek energie a pozitivního myšlení i během tohoto období.

Fyzická aktivita

Podzimní období již nastalo a spoustu aktivních jedinců začíná mít dojem, že cvičení je aktuálně to úplně poslední, čemu by chtěli věnovat svůj čas z důvodu nedostatku energie. Pokud i vy býváte na podzim příliš unavení, měli byste vědět, že pohybová aktivita vás nakopne a dodá vám energii na celý den. U každého druhu sportu si vyčistíte hlavu a budete se cítit mnohem lépe. Nejen že vás pravidelná fyzická aktivita během podzimního období zbaví únavy, ale také je nezbytná z pohledu zdraví. Zlepšuje totiž funkci imunitního systému, což je v této době více než důležité. Taktéž zlepšuje krevní cirkulaci, chrání vaše srdce, cévy a pomáhá s udržením tělesné hmotnosti.

Čerstvý vzduch

Venkovní svět plný krásných podzimních barev vás nabije energií a odvrátí pozornost od všech stresorů objevujících se v každém běžném životě. I přes to, že je venku chladněji, vyrazte se projít na čerstvý vzduch a uvidíte, že i krátká procházka vás dokáže dostatečně probrat a pomůže vám nespadnout do podzimní únavy. Čas strávený na čerstvém vzduchu navíc snižuje pocit úzkosti, který se během tohoto období velmi často vyskytuje. Váš spánek bude mnohem kvalitnější a zlepší se i vaše kreativita a soustředěnost. Je to ideální příležitost pro aktivní pohyb venku a poznání krás podzimu. Pokud by venku nastalo příliš nevlídné počasí, zaměřte se na předchozí tip, tedy na pohybovou aktivitu. Ať se pustíte do silového tréninku s činkami, vlastní váhou nebo dáte přednost kardio tréninku na trenažéru, získáte mnoho energie a skvělou kondici.

Relaxace a spánek

Jakmile na sobě zpozorujete, že jste permanentně unavení, je dobré si jednou za čas pořádně odpočinout. Pozor, ne však proležet celé dny. Zaměřte se spíše na spánkový režim, který je pro dostatek energie během dne absolutně podstatný. Odložte alespoň 30 minut před spánkem veškeré elektronické zařízení, díky čemuž se vám bude nejen lépe usínat, ale také se zlepší celková kvalita vašeho spánku. Vzhledem k tomu, že spánek může být jeden z důvodů, proč celý den pociťujete únavu, je potřeba ho nepodcenit. Aby si vaše tělo dostatečně odpočinulo, doporučuje se spát cca 7 - 8 hodin. Naopak, příliš dlouhý a často opakující se spánek může vést ještě k větší únavě.

Kvalitní jídelníček

I správná volba stravy je přirozený způsob, jak zlepšit náladu od různých psychických stavů. Kvalitní jídelníček posiluje naši imunitu a tělo zdravé, což je především v podzimním období velmi důležité, jak již bylo zmíněno. V boji s podzimní únavou by se měl tedy základ našeho jídelníčku skládat z kvalitních a komplexních potravin. Samozřejmostí je dostatek zeleniny a ovoce, zdravý tuk, celozrnné obiloviny a kvalitní sacharidy. Snažte se vyhledávat potraviny obsahující hodně vitamínů, které jsou rovněž velmi důležité pro náš organismus.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?