Proč a jak se otužovat?

Sandra pro Alfit blog 21.10.2021

Zaznamenali jste také novodobé otužovací výzvy? Otužování je jedna z nejpřirozenějších forem posílení imunity. Celému procesu sice předchází větší příprava, ale poté už s vámi jen tak něco nezamává.

Zlepšení krevního oběhu

Je-li teplota vody nižší, než je váš oběhový systém, tělo se začne usilovně snažit o vyrovnání tohoto rozdílu. Tím, že své tělo chladíte, zároveň nutíte své srdce, aby bilo intenzivněji a dodávalo krev všem orgánům. Zvýšený průtok krve nejenom urychluje regeneraci a hojení, ale taktéž zmírňuje zánět a slouží jako prevence vzniku před mnoha nemocemi. Již zmíněné urychlení regenerace je jeden z důvodů, proč se sportovcům po tréninku doporučuje pobyt v sauně a poté zchlazení.

Posílení imunitního systému

Cílem imunitního systému je chránit lidské tělo před různými viry a bakteriemi. Pravidelné otužování výrazně zvyšuje produkci bílých krvinek, jejichž role je v imunitním organismu naprosto podstatná. Pokud tedy budete tělo pravidelně vystavovat nižším teplotám, zlepšíte svou odolnost vůči různým nemocem a sezónním nachlazením. Své tělo zároveň i naučíte, aby se dokázalo lépe adaptovat na různé teploty, tudíž s vámi změna ročních období jen tak nezamává. Pokud by vás nějaké nachlazení přeci jen potkalo, díky otužování celou nemoc zvládnete mnohem lépe a rychleji.


Nastartování metabolismu

Věděli jste, že otužování napomáhá k rychlejšímu metabolismu? To znamená, že můžete spálit i nadbytečné kalorie a zhubnout. Během otužování totiž dochází k stimulaci hnědého tuku. Na rozdíl od známého bílého tuku, který se nejčastěji usazuje na bocích a břiše, hnědý tuk spaluje kalorie o něco rychleji, a to kvůli své funkci. Hnědý tuk slouží ke zvýšení teploty těla a posílení izolace proti chladu. Správné otužování v kombinaci se zdravým životním stylem vám tedy může výrazně pomoct dosáhnout svého cíle.

Méně stresu a více energie

Nejlepší doba na otužování je ráno, protože se příjemně nabudíte na celý následující den. Studená voda má totiž velmi dobrý vliv na vaši psychiku a pomáhá odplavit stres, napětí i bolest. Jednoduše řečeno, snižuje veškeré negativní jevy přítomné v těle. Taktéž dochází i ke zmírnění či dokonce úplnému odstranění depresí. Voda s nízkou teplotou totiž aktivuje část mozku, která řídí produkci stresového hormonu. Pokud bojujete s nedostatkem energie, otužování vám nabudí organismus a zaručí zvýšenou pozornost a aktivitu. 


Jak se začít otužovat?

Absolutně důležité je začít pomalu a opatrně, jelikož voda s nízkou teplotou bude vaše tělo poměrně šokovat. Nezačínejte tedy s otužováním ihned v jezeře nebo rybníku, ale začněte nejprve s domácím otužováním ve sprše. Myslete na to, že má všechno svůj čas a v tomto případě je obzvlášť rozumné nechvátat a nepodcenit přípravu. Každá studená voda předchází vlažné vodě, u které by celý proces otužování měl začít. Nejprve tedy nechte své tělo zvykat na vlažnou vodou a postupem času snižujte teplotu, dokud se nedostanete na opravdu studenou vodu. Vždy celý proces začínejte od končetin a přecházejte na horní část těla. Jakmile sami ucítíte, že otužování ve sprše zvládáte bez problémů, vydejte se vyzkoušet otužování do rybníku či jezera. Předchází tomu však dlouhá příprava.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?