Syndrom přetrénování a jeho projevy

Sandra pro Alfit blog 10.10.2021

Mnoho sportovců se snaží docílit těch nejlepších výsledků a přitom zapomínají na odpočinek, což může mít za následek mnoho nejpříjemností. Ne nadarmo se říká, že méně je někdy více.

Prodloužená doba regenerace

I přesto, že chcete dosáhnout těch nejlepších výsledků a věnujete se cvičení na maximum, tak je potřeba si uvědomit, že váš organismus potřebuje adekvátní čas na zotavení, a to po každém tréninku. Jedině tím, že necháte vaše tělo dostatečně odpočinout se můžete posouvat vpřed a maximalizovat své výsledky. Dlouhodobé přetěžování je pro vaše tělo velmi náročné, jelikož svaly nemají čas na to regenerovat. Z tohoto důvodu velmi často nastává dlouhodobá a prodloužená bolest svalů, které se lze vyhnout pouze poctivou regenerací. Pomoct vám však může i masážní pistole, která regeneraci maximalizuje a zároveň urychlí.

Věčná únava

Jakmile jste přes den většinu svého času unavení, něco pravděpodobně nebude úplně v pořádku, protože i v tomto případě se může jednat o nedostatečnou fyzickou i psychickou regeneraci. Takové přetrénování může být velmi závažné, jelikož může vést i ke zhoršení vedení nervových signálů. Dbejte opravdu na to, aby každodenní tréninky do naprostého vyčerpání neměly přednost před odpočinkem. Naopak, snažte se najít adekvátní a rovnoměrný balanc mezi cvičením a regenerací. To vám totiž přinese dobrý pocit ze cvičení, ale také dostatek energie, kterou poté můžete využít i u jiných činností.

Změny nálad a spánkové potíže

Nadměrné přetrénování se negativně podepíše i na vašem psychickém zdraví. Mnoho studií dokazuje, že přetrénovaní sportovci velmi často trpí podrážděností nebo dokonce úzkostmi a depresemi. Vzhledem k tomu, že je vaše tělo při přetrénování absolutně vyčerpané, klesá produkce hormonu štěstí a roste náladovost, která může vést až k depresivním stavům. Přetrénování vede taktéž k nespavosti či nekvalitnímu a nedostatečnému spánku, s čímž dále souvisí i omezení soustředěnosti a mnoho dalších problémů. Každý by měl vědět, že spánek je neodmyslitelnou součástí správné regenerace a je naprosto nezbytný pro zdravý život, a pokud budete cvičit více než byste měli, mohli by vás spánkové potíže potkat.

Ztráta motivace

Přetrénování velmi často poznáte i tak, že se nejvíce těšíte na to, až budete mít trénink konečně rychle za sebou. Ztráta motivace a potěšení z tréninku je totiž velmi častým znakem naprostého vyčerpání. Společně se ztrátou motivace klesá i tréninkové nasazení, což zároveň souvisí i s poklesem výkonnosti. V takovém případě je někdy potřeba ubrat plyn a přehodnotit, zda to s cvičením nepřeháníte a nestává se z něj nepříjemná povinnost namísto zdravého koníčku. Pokud jste se v takové situaci ocitli, dejte si několik dní pauzu od cvičení a popřemýšlejte, proč jste vůbec cvičit začali.

Snížená imunita a větší náchylnost k onemocnění

I to může být znakem toho, že dochází k absolutnímu vyčerpání. Nadměrná únava může potlačit funkci imunitního systému, který přestane správně fungovat. To může mít za následek rozvoj různých onemocnění a taktéž i pomalejší rekonvalescenci. Pokud svému tělu nedopřejete odpočinek od cvičení, tělo si o něj dřív nebo později řekne samo a většinou tím razantnějším způsobem v podobě nějakého onemocnění. 

Co by Vás ještě mohlo zajímat?