Jak zvýšit svou vytrvalost v běhu?

Sandra pro Alfit blog 16.10.2021

Dosáhnout vyšší výkonnosti ve vytrvalosti je výzva, u které je ovšem potřeba postupovat pomalu a po krocích.

Soustřeďte se na dlouhé trasy

Jednou z nejlepších pohybových aktivit, která vám pomůže zvýšit vytrvalost je běh. K dosáhnutí tohoto cíle je však potřeba běhat dlouhé distance. Jinak řečeno, jde především o to, strávit na nohou co nejvíce času a uběhnout dlouhou vzdálenost se zpravidla mírnou intenzitou. Pokud běháte venku, dejte před silnicí přednost spíše terénu, který vám pomůže získat silnější nohy, kotníky a lepší stabilitu. Vhodným pomocníkem pro zlepšení vytrvalosti je i běžecký pás, který má mnoho přednastavených programů přímo za účelem vytrvalosti, tudíž vám ušetří i spoustu práce. Navíc s ním můžete trénovat naprosto kdykoliv a za jakéhokoliv počasí.

Zvyšujte si obtížnost běhu

Postupné zvyšování obtížnosti úzce souvisí i s předchozím zmíněným bodem. Buď si postupně zvyšujte dobu běhání anebo si pomalu prodlužujte svou trasu. Tyto dvě možnosti jdou spolu také ruku v ruce, jelikož s nárůstem naběhaného času by měla růst i naběhaná vzdálenost. Záleží tedy pouze a jen na vás, jakým způsobem se rozhodnete navyšovat náročnost tréninku. Je to proto, že běhat neustále stejnou vzdálenost by nemělo příliš velký význam, ať už běháte venku nebo doma na běžeckém pásu. Je-li nárůst kilometrů praktikován postupně a s ohledem, vede navíc k větší efektivitě běhu a tělo si na danou zátěž postupně začne zvykat, díky čemuž bude i mnohem lépe regenerovat.

Zvyšujte své tempo

I kratší běhy s vyšším tempem do svého tréninkového plánu určitě zařaďte, jelikož vám pomohou mnohem lépe zvládat mírné tempo a zlepšit svou rychlost. Je však potřeba myslet na to, že u těchto kratších vzdáleností byste neměli běhat v tempu, při kterém nedokážete udržet dech a krok. Spíše bychom to mohli nazývat jako tzv. testovací tempo, které by mělo být vyšší než to, kterým normálně běháte, ale stále byste měli být schopni ho udržet alespoň polovinu času vašeho běžného běhu.

Rozvrhněte si vytrvalostní běh

Běhejte produktivně a rozvrhněte si svůj trénink tak, abyste se necítili opotřebovaně a ušetřili síly. Sestavte si svůj trénink dle toho, jak vám to bude příjemné, protože to děláte pouze a jen pro sebe. Přidávejte si kilometry v takovém počtu, aby vás to bavilo a bylo to pro vás výzvou, protože jedině tak dosáhnete těch nejlepších pokroků. Nebojte se proto využít svou kreativitu a přenést ji i do běhání. Když je špatné počasí, tak kvůli tomu nepolevujte, protože nemusíte běhat nutně venku. S běžeckým pásem nepřijdete o kondici a vaše vytrvalost se bude neustále zlepšovat. Postupujte po malých krůčcích a dosahujte velkých výsledků.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?