Co nedělat, pokud chcete zhubnout?

Sandra pro Alfit blog 04.09.2021

Rozhodli jste se shodit nadbytečná kila? Do toho. Nejprve se ale pojďme podívat, čemu je potřeba se vyhnout, aby vám v hubnutí nic nebránilo.

Nevynechávat jídla

Úbytek na váze potřebuje kalorický deficit a zní docela logicky, když se vynecháním večeře sníží náš denní kalorický příjem. Zní to jako poměrně rychlý a snadný způsob, jak dosáhnout kalorického deficitu. Je to ovšem úplně naopak. Vaše tělo si si samo řekne, kdy potřebuje dodat živiny a pokud tělu budete odporovat a nebudete mu naslouchat, začne si vytvářet tukové zásoby. Ty ale chcete přece během hubnutí odstranit. Cvičení a pravidelná strava jdou spolu ruku v ruce, tudíž se snažte nevynechávat jídla, ale naopak se pokuste o to, jíst zdravě a pravidelně.

Neprovádět pouze jeden druh cvičení

Pravidelný pohyb je naprosto klíčový, abyste odstranili nadbytečná kila. Neměl by být však pokaždé stejný. Vlastníte-li například běžecký pás, můžete vyzkoušet různé druhy cvičení, třeba sprint spojený s chůzí, běh s větším převýšením nebo střídat několik úplně jiných aktivit. Můžete dokonce i střídat kardio aktivity se silovým cvičením, díky čemuž spálíte nadbytečné kalorie, ale zároveň zpevníte svou postavu. Existuje spoustu pohybových aktivit, důležité ovšem je, nedělat pouze jednu neustále dokola. Prospěje to nejen vaší psychice, ale sami na sobě uvidíte mnohem rychleji velký posun.

Nespat málo, ale ani příliš dlouho

Dokonce i spánek má na hubnutí poměrně velký vliv a značně ovlivňuje celý průběh tréninku. Na vašem spánku je závislá energie, síla a také kdy se dostaví vyčerpanost. Pokud vašemu tělu nedáte dostatečný odpočinek, může to mít za následek neefektivní spalování tuků a ztrátu svalů, jelikož se nestihnou opravit poškozená vlákna ze cvičení. Proto by měl jít i kvalitní a dostatečně dlouhý spánek ruku v ruce se cvičením. Dejte si ovšem pozor, abyste nespali příliš dlouho, jelikož často opakující se a příliš dlouhý spánek je taktéž nevyhovující, a to v oblasti celkového zdraví. Doporučuje se spát přibližně 7-8 hodin.

Nestresovat se

Hubnutí není pouze o pravidelném pohybu a zdravém jídelníčku. Vaše hormony se totiž také z velké části podílí na vašem hubnutí. Zásadní roli hrají stresové hormony, které tělo uvolňuje při reakci na očekávanou zátěž. Samotný stres vám nemusí dovolit dělat změny s vaší váhou. Velmi častým důvodem vzniku stresu je, že si dáte příliš vysoký cíl, kterého nelze vůbec snadno dosáhnout. Dalším důvodem může být, že na sobě nevidíte velké změny i přesto, že se snažíte cvičit co to jde. Přitom jediné, co vás může brzdit je právě stres. Pokud je to možné, vyčistěte si hlavu a volte si snadnější cíle, které jsou reálné. Dosáhnutí těchto cílů vás bude mnohem více motivovat. Z každého cvičení mějte radost a buďte na sebe pyšní.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?