Jak při tréninku předejít zranění?

Sandra pro Alfit blog 01.09.2021

Během cvičení se může zranit každý z nás. Riziko zranění však lze snížit, budete-li dodržovat pár bezpečnostních opatření.

Nastudujte si techniku cviku

Nejčastějším problémem, který se týká převážně začínajících cvičenců a způsobuje různá a nepříjemná zranění je špatná technika cvičení. Špatnou technikou můžete ohrozit vaše klouby a šlachy, ale vyskytnout se mohou i vážnější zranění jako například zlomenina. Pozor byste si měli dát především u tréninků s vyšší zátěží, jelikož zde je správná technika obzvlášť důležitá. Pokud byste například cvičili s těžkou činkou, aniž byste dodržovali správnou techniku, mohlo by to mít fatální následky. Navíc, pokud byste cviky neprováděli správně, cvičení by pro vás bylo neúčinné a nedosáhli byste očekávaných výsledků. Proto ať už se chcete věnovat silovému cvičení, běhání na běžeckém pásu nebo jiným druhům cvičení, nastudujte si správnou techniku. Pokud již delší dobu cvičíte a trénink dokončujete s bolestmi, ujistěte se, zda cviky provádíte správně.

Nepřežeňte to se závažím

Zvedání nepřirozeně velkých závaží bere vaše tělo a svaly jako nepřiměřenou zátěž. Jakmile docílíte správné techniky cvičení, neměli byste zapomenout ani na to, že se to se závažím nemá přehánět, což patří také mezi velmi časté chyby začínajících jedinců. Velice důležité je přidávat si zátěž postupně, což znamená začít zlehka a jakmile si vaše svaly na zátěž zvyknou, tak teprve poté přidat závaží a postupně jej navyšovat. Jestliže na začátku cvičení začnete zvedat příliš velkou zátěž, pro vaše klouby a šlachy to bude obrovský šok, který pravděpodobně povedet k přetížení a poškozeni.

Rozcvičujte se

I přesto, že je velmi často kladen velký důraz na to, že je rozcvička před a po tréninku náramně důležitá, velké množství lidí ji ze svého tréninkové plánu vynechává, což je obrovská chyba. Rozcvičení a zahřátí svalstva s nízkou intenzitou před jakoukoli pohybovou aktivitou je naprosto klíčové pro zabránění vzniku zranění. Rozcvička rozproudí váš krevní oběh, zároveň rozhýbe klouby a připraví tělo na zátěž. Mezi nejúčinnější rozcvičení patří různé aerobní aktivity, jako je chůze na běžeckém pásu, lehká jízda na rotopedu či cyklotrenažéru apod. Abyste předešli zranění, můžete k rozcvičení využít i dynamičtější cviky. Po tréninku se naopak zaměřte na statický strečink, čímž se eliminují namožené svaly.

Soustřeďte se

Plná soustředěnost je naprosto nejpodstatnější prevencí před vznikem všech zranění. Dbejte na to, abyste cvičili pouze soustředění a aby vás během tréninku nic příliš nerušilo. Pokud byste cvičení nevěnovali plnou pozornost, nebyli byste schopni procítit namáhaný sval a mohli byste si mnohem snadněji přivodit zranění.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?