Jak maximalizovat jízdu na rotopedu?

Sandra pro Alfit blog 22.09.2021

 Jízda na rotopedu patří mezi nejoblíbenější aktivity pro spalování tuků. Existuje však několik způsobů, jak udělat svůj trénink ještě účinnější a dosáhnout tak lepších výsledků. 

Vysoce intenzivní intervalový trénink

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak maximalizovat váš trénink na rotopedu je intervalový trénink, který vám pomůže dosáhnout těch nejlepších a nejrychlejších výsledků. Dosáhnete toho tak, že nebudete celý trénink šlapat stejným tempem, ale budou se střídat intervaly s nízkou a vysokou intenzitou. V první řadě si však nastavte úroveň odporu na lehčí, jelikož už tak je samotný intervalový trénink dost obtížný. Poté střídejte např. 30 sekund cvičení s vysokou intenzitou, po kterém následuje 60 sekund s nízkou intenzitou. Můžete si sami zvolit, jak dlouhé budou jednotné intervaly, ale nezapomeňte, že by takové cvičení mělo být opravdu intenzivní. Postupem času si zvyšujte část s vysokou intenzitou a snižujte interval s nízkou intenzitou, přičemž celý trénink by měl trvat 20 minut.

Kombinace jízdy na rotopedu se silovým cvičením

Dalším velmi oblíbeným způsobem, jak zvednout úroveň cvičení na rotopedu je propojit ho i se silovým tréninkem, což je na spalování tuků a budování síly úplně nejlepší. Můžete svůj trénink na rotopedu zkombinovat s několika cviky zaměřenými na vlastní váhu nebo jej prokládat skákáním přes švihadlo či posilováním s činkamiVyužijte svou kreativitu a udělejte svůj trénink různorodý a pokaždé úplně jiný. U takové formy cvičení můžete praktikovat jízdu na rotopedu s lehkým tempem i jako rozehřátí před samotným tréninkem a na konci jako ochlazení a přípravu na regeneraci. 

Zvýšení odporu

Pokud už trénink na rotopedu zvládáte s přehledem a máte pocit, že potřebujete zvýšit jeho úroveň, nezapomeňte, že je k dispozici i možnost zvýšení odporu. Zvýšení odporu vám dá pocit jízdy na kole do kopce, k čemuž budete potřebovat vydat více energie a síly. Využít můžete také předem nastavené programy, podle kterých se zátěž reguluje automaticky v závislosti na zvolené trase. 

Tepová frekvence

Aby byl váš trénink stoprocentní a dosáhli jste maximálního účinku, je potřeba si hlídat, v jaké tepové frekvenci sei během cvičení pohybujete. Jakmile je váš cíl zaměřený na hubnutí ve formě kardio tréninku, vždy byste se měli pohybovat mezi 60 – 70% vaší maximální tepové frekvence. Pokud naopak chcete zkusit hubnutí formou intenzivního intervalového tréninku, vaše tepová frekvence by se měla pohybovat okolo 80%. Proto, abyste dosáhli těch nejlepších výsledků je důležité věnovat tepové frekvenci dostatek pozornosti. Pro úplně přesný přehled můžete použít hrudní pás, který vás bude o vašem tepu neustále informovat.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?