Nejčastější chyby při posilování

Sandra pro Alfit blog 13.09.2021

Vzhledem k tomu, že u silového tréninku pracujete s větší váhou, je potřeba dbát zvýšené opatrnosti a tím se vyhnout i často opakujícím se chybám.

Posilovat bez rozcvičení

Cílem rozcvičení je zpravidla připravit tělo na následný pohybový výkon, což je v našem případě silový trénink. Poctivá rozcvička před sportovním výkonem je velice důležitá součást úplně celého tréninku, která však bývá cvičenci a sportovci velmi často podceňována. Nejen že se tak sníží vaše výkonnost během silového cvičení, ale vrhnout se na posilování s těžkými činkami, aniž bychom se rozcvičili, vede tak akorát k nepříjemnému zranění. Rozcvička vám taktéž pomůže dostat se z běžného režimu do toho sportovního, díky čemuž se poté dokážete mnohem lépe soustředit na samotné posilování. Najděte si proto před každým tréninkem chvilku, kdy se rozcvičíte, zahřejete se třeba svižnou chůzí na běžeckém pásu a teprve poté přejděte na samotný silový trénink.

Příliš velké váhy

V žádném případě neplatí, že s čím těžším závažím budete posilovat, tím větší svaly budete mít. Váha je samozřejmě pro stimulaci svalového nárůstu důležitá, ale ne na úkor techniky a úplného rozsahu pohybu. Jakmile si při posilování zvolíte příliš těžké závaží, jednak nebudete schopni provést ani jedno opakování v plném rozsahu a také se nebudete soustředit na tu samotnou svalovou skupinu, kterou procvičujete, jelikož si potom budete chtít pomoct celým tělem k tomu, abyste cvik vůbec zvládli. To může vést k nechtěnému procvičení jiných svalových skupin, ovšem včetně špatné techniky, tudíž vám nesmyslně velká závaží mohou spíše uškodit než pomoct. Začněte raději s malým závažím a postupně si obtížnost cvičení zvyšujte. 

Špatná technika cviku

Technika je u silového cvičení velice důležitá, ale i přesto se v ní dělají nejčastější chyby. Jakmile si nejste jistí se správným provedením cviku, obraťte se na někoho zkušenějšího a nechte si poradit. Vzhledem k tomu, že při silovém cvičení velmi často pracujete s větší váhou, je opravdu potřeba věnovat správnému provedení cviku dostatek pozornosti, jinak by se to mohlo postupně začít projevovat na zdraví. Sále je potřeba myslet na to, že zdraví a bezpečnost jsou na prvním místě.

Posilování pouze jedné svalové skupiny

Každý máme jednu svou část těla, kterou bychom chtěli výrazně zpevnit. Je ovšem důležité, nevěnovat se pouze té jedné svalové skupině, jelikož byste pak zapomínali na ty ostatní. Muži se velmi často věnují pouze své hrudi a bicepsům a ženy se naopak soustředí jenom na dolní část těla. Ale břicho se přece také samo nezpevní. Proto nezapomínejte ani na ostatní svaly a rozvrhněte si svůj tréninkový plán na celé tělo.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?