Nejčastější mýty o cvičení

Sandra pro Alfit blog 15.09.2021

O cvičení koluje spoustu mýtů, jejichž následování může zabránit dosáhnutí našich vysněných cílů. Jaké jsou nejčastější mýty ve světě fitness a proč jim nevěřit?

Ženy by neměly cvičit s velkými váhami

Ženy nemají takové predispozice k tomu, aby dokázaly nabrat stejně svalové hmoty jako muži. V mužském těle se totiž vyskytuje obrovské množství testosteronu, díky kterému mohou rychleji spalovat tuky a nabrat svalovou hmotu. Ženské tělo obsahuje estrogen, který má za následek spíše opak, a to usazovat tuk v často problémových partiích jako jsou boky, stehna apod. Ženy by se však neměly bát žádného posilování a už vůbec ne cvičení třeba s činkami, jelikož vám to může pomoci vytvarovat právě tyto problémové části těla a zvýšit bazální metabolismus. K tomu, aby ženy nabraly tolik svalové hmoty jako muži, je potřeba mnohem více než jen zvedat činky.

Pocení a vysoká tepová frekvence jsou znamením správného kardio tréninku

V tomto okamžiku sice také spalujete tuky, ale ne v takovém množství jako u kardio cvičení. U kardio tréninku jsou podstatné dvě věci, jednak délka cvičení, která by měla trvat minimálně od 30 – 60 minut, ale velmi důležitá je také tepová frekvence. Ta by se měla pohybovat v rozmezí 60 – 80% vaší maximální tepové frekvence. Správné kardio cvičení poznáte tak, že u něj nejste příliš zadýchaní a měli byste být schopni u něj mluvit. Abyste měli jistotu, že se pohybujete ve správné tepové frekvenci, je ideální využít hrudní pás, který vám bude během tréninku měřit váš tep s přesností EKG, díky čemuž dosáhnete svého cíle mnohem snadněji.

Čím více, tím lépe

Někdy máme potřebu navyšovat čas věnovaný cvičení, aby se výsledky dostavily v co nejkratším časovém horizontu. Z toho důvodu se velmi často zapomíná na regeneraci, což může mít za následek absolutní vyčerpání, zranění, ale i ztrátu, či dokonce úplné zastavení růstu svalové hmoty. Kombinací pečlivého protažení před výkonem a následné regeneraci po tréninku, zamezíte zbytečně vyvolaným zraněním a dosáhnete značně lepších výsledků. Pokud budete cvičit každý den, bez jakéhokoli odpočinku, nepovede to k ničemu dobrému a už vůbec ne k rychlejšímu nárůstu svalů či spalování tuků. K dosáhnutí maximální svalové regenerace lze využít speciální pomůcky jako je masážní pistole, díky které se vaše svaly zregenerují mnohem rychleji. 

Před cvičením se nesmí jíst

Hodně cvičenců před samotným tréninkem vůbec nic není, jelikož si myslí, že tak spálí více tuku. Samozřejmě, že není ideální se před tréninkem přejíst k prasknutí, ale cvičit s prázdným žaludkem také není správné, a už vůbec ne zdravé. Pokud budete cvičit bez přísunu energie, tak riskujete, že váš výkon bude snížený a tělo nebude mít dostatek energie na spalování ani posilování. Alespoň 30 minut před tréninkem si dejte kvalitní cereální tyčinku, která vás nakopne, posílí váš metabolismus a podpoří spalování tuků.

Po správném tréninku nás musí bolet svaly

Když nás po cvičení bolí svaly, znamená to, že jsme si během něj potrhali mikrovlákna, která obklopují naše svaly. Tyto bolesti svalů se čas od času vždycky objeví. Neměli bychom ale myslet na to, že pokud se bolesti neobjeví, znamená to, že trénink nebyl dostatečně intenzivní. Spíše naopak. Pokud by se tyto bolesti objevovaly ve velké míře a po každém cvičení, měli bychom zvážit, zda je náš tréninkový plán v pořádku. Tělo tak může naznačovat, že mu nedáváte dostatečný prostor pro odpočinek. Jednoduše řečeno, bolest svalů není nutným základem pro růst svalové hmoty.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?