Je lepší začít trénink kardiem nebo silovým cvičením?

Sandra pro Alfit blog 02.07.2021

Kardio cvičení i silový trénink jsou dvě velmi známé a účinné formy cvičení, které lze zkombinovat do jednoho tréninku. Buď lze tato dvě cvičení postupně prokládat mezi sebou, nebo si svůj trénink můžete rozložit na dvě části. Otázkou ale je, s kterou aktivitou je lepší začít?

Co je to kardio cvičení?

Kardio cvičení je velmi oblíbený a účinný způsob, při kterém dochází k velmi efektivnímu spalování tuků. Mezi tuto formu cvičení můžeme zahrnout veškeré aktivity, při kterých se zvýší vaše srdeční tepová frekvence, což způsobuje spalování nadbytečných kalorií. Mezi kardio aktivity řadíme např. běh venku nebo na běžeckém pásu, jízda na kole či na rotopedu, veslování na veslařském trenažéru, skákání přes švihadlo a spoustu dalších. V okamžiku, kdy provádíte tyto aerobní aktivity, tak byste měli být mírně zadýchaní, což znamená, že maximalizujete množství kyslíku v krvi.

Co je to silové cvičení?

Silový trénink je vhodný pro rozvoj maximální síly. Pomáhá zpevnit různé svalové části těla, zabraňuje bolestem a dokáže i ochránit před pohybovým zraněním. Při silovém tréninku dochází k vysokému výkonu během krátkého intervalu. Tato forma cvičení zlepšuje vaši sílu, výbušnost a zvyšuje bazální metabolismus, díky čemuž i při silovém cvičením dokážete spálit velké množství kalorií. Posilovací cviky existují na různé partie těla – paže, břicho, ramena, nohy a další. Pro procvičení celého těla jsou dnes velmi oblíbené posilovací stroje nebo věže, na kterých máte možnost procvičit opravdu všechny svalové skupiny. Velmi oblíbeným pomocníkem při silových trénincích je i posilovací lavice, na které taktéž můžete důkladně procvičit a postupně zpevnit svalové skupiny.  

Čím je lepší začít?

Nejčastěji se doporučuje začít v první řadě silovým tréninkem, jelikož je velmi pravděpodobné, že pokud by tomu bylo naopak, vaše tělo nepodá při silovém cvičení maximální výkon. 30 – 60 minut kardio cvičení před samotným silovým tréninkem se podepíše na vašem výkonu, ač se vám to nemusí zdát. Dochází totiž k únavě těla, dýchacího i nervového systému a silové cvičení tak může být o 30% méně efektivní. Při silovém tréninku navíc používáte různě těžká závaží, u čehož se po hodině kardia zvyšuje pravděpodobnost možného zranění. Proto se doporučuje věnovat se nejprve silovému tréninku a následně přejít na kardio cvičení. Další velmi účinný způsob je tyto dvě formy aktivit zkombinovat tak, aby bylo silové cvičení postupně prokládáno např. během na běžeckém pásu. 

Deset minut kardia před posilováním

Něco jiného ovšem znamená, rozehřát se aerobní aktivitou s nízkou intenzitou, která pomůže připravit váš organismus na naplánovaný silový výkon. Pokud máte běžecký pás, můžete se zahřát během, jízdou na rotopedu nebo lehkým veslováním. Postupně tak začnete rozehřívat své svaly pohybem, díky kterému následně získají lepší ohebnost a budou připraveny na velkou zátěž. I kdyby celý váš trénink spočíval pouze v silových cvicích, můžete využít kardio cvičení na domácích trenažérech jako aktivní odpočinek na konci tréninku, kdy se vaše svaly uvolní a budou moci správně regenerovat.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?