Proč si jako první pořídit posilovací věž?

Sandra pro Alfit blog 05.07.2021

Začínáte si zřizovat domácí posilovnu a nemáte kam umístit spoustu sportovního náčiní? Posilovací věž je velmi oblíbené universální zařízení, díky kterému dokážete procvičit téměř všechny svalové skupiny, aniž byste k tomu potřebovali další pomůcky. Můžete tedy ušetřit spoustu prostoru a zároveň si užít plnohodnotný trénink celého těla.

Co je to posilovací věž?

Posilovací věž je multifunkční stroj, na kterém si můžete zacvičit velkou škálu cviků a procvičit tak mnoho svalových skupin a partií těla. Jedná se tudíž o velmi praktické řešení, jak procvičit celé tělo pomocí jednoho stroje, aniž byste k tomu potřebovali další různé cvičící pomůcky. Pokud vás tedy přestalo bavit chodit do posilovny, tlačí vás čas nebo si jen chcete splnit sen domácí posilovny, ale zároveň nemáte prostor, kam byste umístili více strojů a náčiní, posilovací věž je ideálním řešením.

Jaké jsou možnosti posilovací věže?

Jak již bylo zmíněno, posilovací věž je opravdu bezpečný a velmi kvalitní stroj, díky kterému máte možnost vykonávat opravdu mnoho cviků. Při tréninku na posilovací věži nejsou vaše svaly příliš přetěžovány, jelikož je pohybový rozsah cviků přirozený a svaly jsou ve stejném napětí. To se liší například u cvičení s činkami, kdy je určitý bod, u kterého je vždy napětí vyšší. Díky universálnosti posilovací věže můžete provádět cviky, které vám budou vyhovovat a záleží na vás, zda budou jednodušší nebo o něco komplikovanější. Aktuálně posilovací věže patří mezi velice oblíbené stroje, jelikož jsou mnohem praktičtější a výhodnější než permanentka do fitness centra. Navíc můžete cvičit na svém stroji z pohodlí domova, což pro někoho může být více vyhovující a příjemnější.

Výhody posilovací věže

  • Nabízí možnost procvičení mnoho svalových skupin pouze na jednom stroji
  • Zajišťuje bezpečné cvičení pro každého jedince
  • Snižuje šanci zranění u zátěžových cviků
  • Za 30 minut dokážete s posilovací věží procvičit celé tělo a spálit nadbytečné kalorie
  • Nemusíte využívat další specifické pomůcky

Jak cvičit na posilovací věži?

Existuje nespočet různých a účinných cviků, které lze na posilovací věži provádět. Některé svalové partie můžete procvičovat i každý den, je ovšem vhodnější, dát si mezi stejnými svalovými skupinami alespoň denní pauzu. Myslete vždy na to, že svaly nerostou během cvičení, ale až po tréninku, proto je potřeba nepodceňovat regeneraci a dát svému tělu dostatečný odpočinek. Aby bylo cvičení na posilovací věži opravdu efektivní, pokuste se cvičit pravidelně v sériích a postupem času si zvyšovat obtížnost cviků. Kolik sérií a opakování jednotlivých cviků byste měli během jednoho tréninku praktikovat záleží zejména na vaší fyzické kondici, zkušenostech a cílech. Většinou bývají tří až čtyři série a osm až deset opakování jednotlivých cviků.

Jak zvýšit obtížnost cviků na posilovací věži?

Pokud byste chtěli zvýšit obtížnost při cvičení na posilovací lavici, jsou potřeba navíc činky nebo posilovací tyče. Pokud byste chtěli zvýšit úroveň cvičení u posilovací věže, nepotřebujete k tomu žádné jiné fitness náčiní. Zátěž u posilovací věže je totiž nejčastěji řešená cihličkami, které jsou součástí zařízení a naleznete je v zadní části věže. Zapojením vhodného množství cihliček si nastavíte potřebnou zátěž pro prováděné cviky.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?