Jak vybrat posilovací stroje a lavice?

Sandra pro Alfit blog 13.11.2020

Každý člověk očekává od posilovacích strojů něco jiného. Pro někoho se mohlo stát posilování koníčkem a chce dosáhnout nárůstu síly a svalstva a kvůli nedostatku času na dojíždění do posilovny, nebo kvůli komfortu cvičení doma si pořídí vyhovující posilovací stroj. Lidé středního a staršího věku, jejichž cílem je udržet si pravidelný pohyb ať už ze zdravotních důvodů, nebo jen na udržení kondice si nejčastěji pořízují univerzální posilovací věž, případně posilovací věž s obyčejnou polohovací lavičkou, která umožňuje cviky s jednoručními činkami. Každý, kdo by se chtěl pustit do posilování by neměl zapomenout na procvičení břišních svalů a vzpřimovačů páteře, k čemuž slouží samostatné specializované lavičky.

V žádné domácí posilovně by neměla chybět posilovací lavice s možností sedáku i zádové opěrky. Na lavici máte možnost cvičit buď se dvěma jednoručními činkami, nebo za použití stojanu s velkou činkou, který může být součástí lavice nebo samostatný. Horní a spodní kladka, která umožňuje procvičit mnoho svalových partií těla je též velmi důležitým komponentem domácí posilovny. Můžete využít samostatnou horní a dolní kladku, nebo rovnou celou posilovací věž, která mimo spoustu dalších možností kladky obsahuje také.

Kladky a převody posilovacích strojů

Převodová lanka a kladky jsou velmi důležitou a zároveň drahou částí posilovacích věží. Životnost lanek se liší dle použitých materiálů a zvolením vhodného průměru lanka. Nesprávným výběrem průměru lanka vznikne velmi rychlé opotřebení. U kladek je podstatné osazení ložisky a pevnost materiálu, ve kterém je ložisko osazeno. Pokud je kvalitní ložisko v nevhodné plastové kladce, je vám to k ničemu a životnost se rychle krátí.

Kvalita rámové konstrukce posilovacích strojů

Důležitou věcí při výběru posilovacího stroje či lavice je mít možnost polohování jednotlivých opěrek a adaptérů, kdy lze posed a průběh cviku přizpůsobit podle odpovídajících tělesných proporcí jedince. Posilování je pak mnohem pohodlnější a nedochází k poškozování kloubů a šlach. Nejlevnější stroje, které nemají ani základní možnosti polohování určitě nedoporučujeme. U posilovacích lavic na činky je podstatná velikost a rozsah nastavení úhlu sedáku a zádové opěrky vzhledem k požadovaným cvikům a minimálně výškové nastavení kopače.

Typ závaží posilovacích strojů

Posilovací stroje a věže mají zátěž tvořenou buď zvlášť doobjednanými kotouči a činkami, kdy požadovanou váhu naložíte na vhodné nakládací trny na stroji, nebo kompaktními sadami cihliček, kdy zátěž nastavíte zastrčením kolíku do náležité cihličky. Při dokupování kotoučů si dejte pozor na to, aby díra vrtaná v kotouči odpovídala průměru nakládacího trnu na stroji. U cihličkových strojů by měly být cihličky kovové s pojezdovou vložkou, díky kterým je chod plynulý a tichý. U posilovacích strojů se speciálními tlumiči, které jsou plněné dusíkem měníte zátěž posuvem páky po tlumiči.

Cena posilovacích strojů

Cena souvisí s kvalitou a komfortem cvičení na stroji. Než se pustíte do koupi stroje, je dobré porovnat si cenový rozsah u požadovaného stroje a zvolit dle kvality. V nabídce od 2 000 Kč do 12 000 Kč jsou dostupné posilovací lavice se stojanem na činku. Pro nenáročné domácí užití je vhodná volba lavice střední cesty okolo 5 000 Kč až 7 000 Kč. Maximální komfort a širokou škálu cviků při cvičení vám nabídnou značkové stroje, které se pohybují ve vyšší cenové relaci.

Možnost složení posilovacích strojů a lavic

Pro úsporu místa po cvičení nabízí vybrané stroje i možnost složení. U levnějších a neznačkových lavic dojde po pár složení k jejich nestabilitě. Pokud nemáte dostatek místa a vždy po cvičení budete chtít stroj složit, zaměřte se na značkové stroje, které jsou na to stavěny.

Servis

Jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou je potřeba myslet při pořízení posilovacích strojů a lavic je záruční a pozáruční servis a dostupnost náhradních dílů. Při pořizování takového stroje určitě zvažte, kde uskutečníte jeho koupi. U většiny nespecializovaných prodejců v případě problému je nutné stroj rozebrat a následně zaslat na reklamaci, což je opravdu zdlouhavé. Dnes existuje několik specializovaných společností, které vám stejně jako my zajistí servis v případě poruchy stroje u vás doma. Nastane-li se strojem problém, technik přijede a stroj opraví, případně odveze a přiveze za naše náklady.

Co by vás ještě mohlo zajímat?