Cvičení s vlastní váhou těla

Sandra pro Alfit blog 30.06.2021

Cvičení s vlastní váhou je pro lidské tělo nejvíce přirozené, velmi prospěšné a je šetrné vůči kloubům. Zkombinovat ho můžete i s různými sportovními pomůckami, které dodají vašim cvikům lepší úroveň a výsledků se tak dočkáte mnohem rychleji. 

Základem jsou komplexní cviky

Komplexnost je pro cvičení s vlastní váhou klíčová, a tudíž je potřeba zvolit nejlépe takové cviky, u kterých dojde k procvičení více tělesných partií naráz. Takové cviky také nazýváme vícekloubové a může se jednat o kliky, dřepy, shyby, výpady a další. Tyto vícekloubové cviky zapojují celou oblast blízkých svalů a vzhledem k tomu, že jsou komplexní, není nutné provádět jich velké množství. Co je zejména důležité, tak je správně prováděná technika těchto cviků.

Pro koho je cvičení s vlastní váhou vhodné?

Cvičení pouze s vlastní váhou může provádět naprosto každý. Je vhodné pro starší osoby, ale i pro děti, které se teprve začínají věnovat sportovním aktivitám. Cvičení s vlastní váhou totiž nijak neovlivňuje tělesný růst, a tudíž následně nevznikají žádné zdravotní potíže, které by mohly být důvodem jednostranného zatěžování. Osoby vyšší věkové kategorie mohou cvičení s vlastní váhou praktikovat i přes možné zdravotní komplikace, jelikož řadu z nich tím mohou zmírnit, nebo dokonce úplně odstranit např. bolest zad.

Jak u takového cvičení zvýšit obtížnost?

Pokud cvičíte pouze s vlastní váhou a nevyužíváte sportovní pomůcky, tak nemáte žádné možnosti nastavení si různých obtížností, tudíž si ji musíte zvolit sami. Budete-li cvičit s činkami, můžete si jednoduše přidat další kovové kotouče, čímž si obtížnost tréninku zvýšíte. U cviků s vlastní váhou existují dva způsoby, jak si cvičení ztížit. Buď zvyšujícím se počtem opakování anebo přecházením na jiné a těžší varianty daných cviků. Jen pro klasické dřepy nebo kliky existuje mnoho různě obtížných variant. Zvyšování opakování cviků je vhodné pro nabírání svalů, síly a především vytrvalosti, mnohem lépe se prokrví vaše tělo a tím se zlepší i celková motorika.

Kombinace sportovních pomůcek a váhy vlastního těla

Velice oblíbenou pomůckou poslední doby je balanční podložka, která vám pomůže zpevnit svaly celého těla, zejména tělesného jádra. Na balanční podložce můžete provádět běžné cviky jako jsou dřepy, sklapovačky, kliky a spoustu dalších, ale díky ní jim dodáte větší úroveň. Posilovací gumy jsou taktéž velmi často používanou pomůckou, protože jsou všestranné a zefektivní vám každé cvičení na maximum. Posilovací guma zvedne úroveň vašeho tréninku, díky čemuž dosáhnete výsledků mnohem rychleji. Navíc s ní můžete cvičit téměř každé běžné cviky zaměřené na různé části těla. Neomezené množství cviků můžete provádět i se závěsným systémem, který pomůže zlepšit vaši pružnost, sílu i výbušnost. Závěsný systém se nezaměřuje pouze na jednu svalovou skupinu, ale tělo vnímá jako celek, a tak s ním také pracuje.

Rehabilitace a cviky s vlastní váhou

Velkou výhodou cviků s vlastní hmotností je šetrnost vůči našim kloubům, a to je jeden z důvodů, proč se takové cvičení velmi často používá pro rehabilitační účely, nebo jako prevence zdravotních potíží. I pokud jste prošli dlouhodobou nemocí nebo jste si dali delší sportovní přestávku, tak je to jeden z nejlepších způsobů, jak své tělo znovu naučit na pravidelnou zátěž a dostat se tak do původní kondice.

Jedno z nejbezpečnějších cvičení

Protože nebudete využívat žádné těžké vybavení jako jsou činky s vysokou hmotností, riziko zranění je mnohem menší než při silových cvičení, kde se právě tyto těžké pomůcky používají. Obecně lze říci, že cvičení s tělesnou hmotností je jedno z nejbezpečnějších možných cvičení, protože pracujete pouze proti odporu vlastní váhy a nemůže se vám stát, že vám na nohu spadne těžké závaží. Cvičení s vlastní váhou těla takové situace eliminuje, a tudíž se stává bezpečnějším.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?