Balanční pomůcky a jejich přínos při cvičení

Sandra pro Alfit blog 29.05.2021

Při cvičení s balančními pomůckami je potřeba zapojit vlastní rovnováhu, čímž procvičíte ty nejhlubší svaly v těle, o kterých jste mnohdy ani neslyšeli.

Jaké svaly procvičíte používáním balančních pomůcek?

Při cvičení s balančními pomůckami se klade největší důraz na svaly, které koordinují náš pohyb. Působením cvičením a protahováním dosáhnete lepšího držení těla, což využijete i při každodenních činnostech a zároveň tak můžete předejít různým bolestem a překážkám, které vás mohou potkat v pozdějším věku.Takové cvičení má pozitivní vliv i na zádové svaly, které při cvičení na balančních pomůckách velmi často zapojíte a zároveň slouží jako prevence proti bolestem a problémům se zády. Ačkoli to nemusí být na první pohled zřejmé, tak pomocí balančních pomůcek dokážete rozvíjet a posilnit různé svalové skupiny a zefektivnit současně dolní i horní končetiny. Jakmile se budete snažit setrvat v dané pozici, těžiště by mělo být ve středu těla, čímž aktivně zapojujete i břišní svaly, dále také svaly kolem páteře, pánevního dna a bránice. Tyto svaly chrání důležité orgány v těle před úrazy a působí na koordinaci těla.

Zábava a rozmanitost

Pokud chcete posílit svalstvo, ale zároveň se nechcete trápit se zvedáním nejrůznějších těžkých činek, můžete zvolit právě balanční pomůcky, s kterými je navíc cvičení o něco zábavnější a rozmanitější. Můžete tak procvičit své tělo i zábavným a zároveň velmi účinným způsobem. Balanční pomůcky vám pomůžou trénink zpestřit a vy si ho poté mnohem více užijete. Uvidíte sami, že s balančními pomůckami je radost cvičit. 

Velké využití

Balanční pomůcky jsou ideálním doplňkem do každé domácí posilovny, jelikož je můžete využít u velké škály cviků. Jedná se sice o jednodušší pomůcky ke cvičení, ale zato s nimi dokážete efektivně procvičit mnoho svalových skupin a využít je můžete téměř kdykoliv. Můžete je používat každý den, a to i v rámci regenerace. Co se týče aktivního tréninku, tak se doporučuje balanční pomůcky používat 3-4x týdně a zbytek týdne by měl být věnován relaxaci. Relaxace ale nemusí nutně znamenat ležet, protože i odpočinek může být aktivní. Balanční pomůcky můžete využít jak při aktivním tréninku, tak i v klidovém režimu, kdy vám poslouží na různé protahování.

Typy balančních pomůcek

  • Bosu – Jedná se o půlkruhovou plochu, která se dá používat oboustranně a lze říci, že cvičení s touto pomůckou je velice efektivní a můžete na ni provádět spoustu cviků. Je to moderní a aktuálně velmi oblíbený způsob cvičení, který je vhodný především pro správné držení těla, redukci tuku a zlepšení fyzické kondice.
  • Gymnastický míč – Gymnastický míč je k dispozici v různých velikostech, barvách a má obrovské množství využití. Tento míč najde své využití jak ve fitness centrech, domácích posilovnách, tak i v pracovním prostředí, kde je často nahrazován za židli. Využít ho můžete pro zpevnění svalstva, ale stejně tak je výborný pro rehabilitační cviky.
  • Závěsný systém – Největší výhodou této pomůcky je, že ji můžete využít prakticky kdekoliv – v domácí posilovně, venku, je to jen na vás. Díky funkci závěsného systému dokážete procvičit opravdu každou svalovou skupinu rovnoměrně. Navíc se jedná o velmi skladnou pomůcku, kterou si můžete vzít kamkoliv, aniž by vám zabírala zbytečně moc místa.

Cenová dostupnost

Obrovskou výhodou těchto pomůcek je, že jsou velmi často dobře dostupné, méně nákladné a použití je velmi jednoduché. Jedná se tedy o pomůcky, do kterých nemusíte investovat velké částky peněž, zato jsou ale velmi užitečné, což je snad ta nejlepší kombinace.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?