Proč by měly být odporové a posilovací gumy součástí každé posilovny?

Sandra pro Alfit blog 21.05.2021

Odporové a posilovací gumy jsou univerzálním fitness doplňkem, který by neměl chybět v žádné domácí posilovně. Poskytnou vám nekonečné možnosti cviků a to naprosto bezpečným a přirozeným způsobem. 

Rozdíl mezi odporovou a posilovací gumou

Odporové gumy a posilovací gumy fungují na stejném principu, kdy pracujete s vlastní váhou v kombinaci se silou pružnosti gumy. Posilovací guma je vhodná spíše pro funkční či silový trénink a často se využívá i při crossfitu a bojových sportech. Odpor roste dynamicky během provádění cviku, díky čemuž dokážete lépr zapojit vaše svalové partie. Druhá odporová guma je mnohem kratší, než guma posilovací a využívá se především u kondičního cvičení a posilování. 

Praktičnost

Jak odporová guma, tak i posilovací guma jsou k dispozici v různých úrovních odporu. Pokud hledáte posilovací pomůcku, která vám nezabere skoro žádné místo, ale zároveň hledáte doplněk, který dá vašemu tréninku nový rozměr, odporová nebo posilovací guma je pro vás ideální. Pokud odjíždíte na dovolenou, nebo prodloužený víkend a chcete po celou dobu zůstat fit, gumu si můžete zabalit jednoduše sebou, aniž by vám zabírala zbytečně moc místa. Navíc je to pomůcka o velmi nízké hmotnosti, což je mnohem praktičtější, než s sebou táhnout třeba činky.

Bezpečné cvičení

Pro spoustu cvičenců jsou posilovací a odporové gumy velkou výhodou, a to z jednoho prostého důvodu. Nepracuje se totiž s žádným těžkým závažím, ale i přesto svalové skupiny posílíte velmi efektivně. Zároveň se nemusíte bát, že vám spadne na nohy nějaké příliš těžké závaží nebo činka, což znamená, že o to více bude váš trénink bezpečnější.

Univerzálnost

Tyto pomůcky jsou vhodné pro všechny druhy cvičení, ať už se jedná o rehabilitaci, nebo zpevnění a posílení těla. Vzhledem k tomu, že jsou posilovací a odporové gumy opravdu univerzální pomůcky, máte s nimi nekonečné možnosti cvičení. Bezpečným a přirozeným způsobem můžete procvičit každou část vašeho těla. Zároveň tyto fitness pomůcky může využít úplně každý od začátečníků po zkušené, ženy i muži, a to v jakékoliv věkové kategorii.

Vhodné pro rehabilitace

Pokud se zotavujete ze zranění, i pro vás jsou odporové a posilovací gumy vhodné. Pro správnou rehabilitaci se s nimi stačí pohybovat pomalým tempem a postupným protahováním se následně dostávat zpět do formy. Chcete-li si pořídit gumu právě pro rehabilitační účely, doporučujeme zvolit tu s menším odporem.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?