Jaké existují možnosti měření tepové frekvence?

Sandra pro Alfit blog 16.06.2021

Každý, kdo chce buď spalovat tuky nebo zlepšit kondici a dosáhnout tak svých cílů, potřebuje mít přehled o své tepové frekvenci, díky čemuž zjistí své fyzické limity a aktuální stav.

Co to je tepová frekvence?

Tepová frekvence oznamuje počet tepů za minutu. Tato hodnota je ovšem také často ovlivnitelná stresem, počasím, stravováním, fyzickou únavou, apod. Pokud berete váš zdravý životní styl a cvičení opravdu vážně, je důležité tepovou frekvenci pravidelně pozorovat a zároveň tak poznat své tělo po jiné stránce. Klidová frekvence se pohybuje v rozmezí cca 65 – 75 tepů za minutu, ale aktivní sportovci mohou mít tepovou frekvenci výrazně nižší.

Jak ji přibližně spočítat?

Můžete si vypočítat orientační maximální hodnotu tepové frekvence přes vzoreček: MaxTF = ženy 226 (muži 220) – věk. Takto zjistíte orientační maximální hodnotu pro lepší představu o tréninkových zónách, v kterých byste se měli při cvičení pohybovat. To v jaké zóně se budete pohybovat má velký vliv na fyzickou kondici, spalování tuků, nárůst svalové hmoty a posílení srdečně-cévního systému. Je-li vaším cílem spálit nadbytečné tuky, je ideální pohybovat se v rozmezí 60 – 75 % vaší maximální tepové frekvence. Poznáte ji tak, že při tréninku nejste zadýchaní a měli byste být schopni vést normální konverzaci.

Čím měřit tepovou frekvenci?

  • Hrudní pás – Ideální a nejpřesnější možnost, jak měřit tepovou frekvenci je hrudní pás. S vybranými domácími trenažéry si můžete svůh hrudní pás spárovat přes bluetooth připojení nebo analogový přenos s frekvencí 5 kHz. U hrudního pásu je důležité, aby byla frekvence nekódovaná, tudíž abyste měli možnost využít jeden hrudní pás na více trenažérech a nemuseli tak pokaždé pořizovat nový. 
  • Hand pulse – Pokud máte domácí trenažér, ať už je to běžecký pás, veslovací trenažér nebo rotoped, můžete měřit tepovou frekvenci prostřednictvím hand pulsů, které se nacházejí na madlech daného stroje. Měření tepové frekvence pomocí hand pulsů není přesné, a tak se spíše využívá pro občasné a orientační měření. Pokud byste chtěli vědět vaši přesnou tepovou frekvenci během cvičení, doporučujeme i přes to, že máte k dispozici hand pulse, pořídit si právě hrudní pás, který vám bude podávat správné a přesné informace o vaší tepové frekvenci během pohybové aktivity.  

Výběr hrudního pásu

Hrudní pásy mají výdrž cca 300 – 400 hodin provozu.  Důležitým parametrem a zároveň velkou výhodou je mít možnost výměny baterií. Některé i značkové pásy tuto možnost nemají, a tak je po vybití baterie potřeba zakoupit nový pás. Pokud si pořídíte pás s vyměnitelnou baterií, tak jí jednoduše vyměníte a s pásem můžete cvičit nadále.

Jak hrudní pás používat?

Je potřeba vědět, že před každým tréninkem musíte mít dotykové plochy elektrody na pásu navlhčené, aby byly vodivé pro přesnost signálu. Nastavte si jednoduše délku popruhu tak, aby byl hrudní pás těsný, ale zároveň pohodlný. Ujistěte se, že je hrudní pás umístěn uprostřed hrudníku. Velkou výhodou je, že pás není potřeba se strojem pokaždé znovu párovat, jelikož se vše ukládá do paměti, tudíž se pás s trenažérem spáruje během chvíle. Po skončení cvičení nezapomeňte svůj hrudní pás opláchnout vodou od potu a důkladně ho vysušit.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?