S jakou intenzitou používat veslovací trenažér?

Sandra pro Alfit blog 16.04.2021

Veslovací trenažér patří mezi nejzdravější aktivity a pomůže vám dosáhnout výborných výsledků. Jediné, co je kromě dostatečně dlouhého a pravidelného tréninku potřeba dodržovat, je správná intenzita, jelikož je určujícím faktorem výsledku.

Kdy a jak často používat veslovací trenažér?

Pro cvičení na veslovacím trenažéru platí stejná pravidla, jako u jiných kondičních cvičení. Pro udržení vašeho stávajícího stavu stačí cvičit 2x týdně. Pokud chcete dosáhnout lepších výsledků a zlepšit svou kondici, je třeba věnovat se cvičení alespoň 3x týdně a ideální je kombinovat veslování i s více druhy pohybu. Nejlepší dobou na cvičení je ráno a na lačno, kdy je krevní cukr na velmi nízké úrovni a tělo bude nejprve čerpat energii z tuků, jinak je lepší počkat 2-3 hodiny po jídle.

Jak dlouhý by měl být trénink?

K tomu, abyste dosáhli skvělých výsledků je potřeba pravidelný a dostatečně dlouhý trénink. Pokud chcete dosáhnout snížení nadbytečného tuku, je ideální věnovat se cvičení déle než 30 minut a se správnou intenzitou, aby tělo nejvíce energie čerpalo z tuků.

S jakou intenzitou cvičit?

Základem správného tréninku na veslovacím trenažéru je tepová frekvence, která závisí především na účelu cvičení. Pokud cvičíte za účelem spalování tuků, je potřeba cvičit s nízkou intenzitou a držet se v nižších tepových frekvencích okolo 55 - 70%, aby nelimitovala v délce aktivity. Jestliže je vaším cílem zvyšovat výkonnost, váš trénink by měl být o něco náročnější. Na veslovacím trenažéru má každý možnost zvolit si svou intenzitu sám bez ohledu na nastavenou úroveň zátěže, jelikož záleží na tom, kolik síly do záběru vložíte. Ideální jsou veslovací trenažéry vybavené programem, který automaticky reguluje zátěž podle vaší tepové frekvence, díky čemuž máte jistotu optimálního výkonu.

Kdy zvýšit intenzitu cvičení na veslařském trenažéru?

Nejčastější chybou při cvičení na veslovacím trenažéru je příliš vysoká zátěž, která by se měla zvyšovat pomalu a postupně. Pokud chcete zvýšit intenzitu cvičení, je potřeba záběr vykonat více dynamicky, chodidla dostat rychleji do špiček a zapojit přední část stehen. Tato fáze cvičení má na intenzitu největší vliv. Také je důležité dostat všechnu energii na madlo, nejlépe bez ztrát a přes zpevněný trup a natažené paže. Jestliže vám to nepomůže změnit pocit z tréninku, tak až poté zvyšte úroveň zátěže.

Jak při veslování dýchat?

Dýchání při cvičení na veslovacím trenažéru by pro vás mělo být co nejvíce přirozené. Teorií o tom, jak správně dýchat při veslování je spoustu. Veslaři nejčastěji používají metodu, kdy během záběru vydechují a při návratu do počáteční pozice se nadechují. Nadechnutí při návratu totiž okysličí svaly před záběrem. Další výhoda této metody je lepší držení těla, neboť jsou plíce naplněné vzduchem, a tak slouží jako opora hrudnímu koši a páteři.

Co by Vás ještě mohlo zajímat?